8 apr. 2010

STAR 2




Presedintele U.S. Barack Obama si omologul sau rus, Dmitry Medvedev au semnat, la Praga noul tratat de reducere a arsenalurilor lor nucleare, START-2.

In cadrul noului acord,( de fapt sunt la a 4-a tentativa) presedintii celor doua tari se angajeaza sa reduca arsenalele nucleare de la 2200 existente azi la 1550 adica sa reduca o treime din capacitatea existenta. Ambele tari au la dispozitie sapte ani dupa ratificarea acordului.
« Ziua de astazi este marcheaza o etapa importanta pentru securitatea si neproliferarea nucleara, precum şi pentru relatiile ruso-americane », a spus Obama, dupa semnarea tratatului START-2.
« Rezultatele pe care le-am obtinut sunt bune »,a declarat la randul sau, presedintele Medvedev, adaugand, totusi, ca tratatul ar fi viabil numai daca scutul anti-racheta american nu este extins. Presedintele rus a exprimat increderea in posibilitatea de a ajunge la un compromis in aceasta problema.
Seful Casei Albe l-a asigurat ca proiectul scutului anti-racheta american nu a avut drept scop modificarea « echilibrului strategic » dintre cele două ţări, ci doar a preveni atacurile care ar veni din alte tari.
Tratatul START 2 va trebui ratificat de Parlamentul rus si de Senatul american.
In acelasi timp Moscova si Washingtonul reafirma ca vor fi determinate sa aplice noi sanctiuni suplimentare impotriva Iranului, in cazul in care Republica Islamica refuza sa puna capat programului sau de imbogatire a uraniului.

Cei doi lideri si-au reafirmat pozitia comuna cu privire la programul nuclear al Iranului la semnarea noului tratat,de la Praga,de reducere a arsenalurilor lor nucleare.

Presedintele Medvedev a considerat ca a este regretabil faptul ca Iranul nu a raspuns la multe propuneri oferite de comunitatea internatională. El a estimat ca Consiliului de Securitate al ONU ar putea prelua aceasta problema.

Presedintele Barack Obama a declarat ca Statele Unite nu vor tolera nici o actiune a Iranului , care ar putea conduce la o cursa a inarmarilor in Orientul Mijlociu care sa submineze credibilitatea comunitatii internationale.
Dar haideti sa vedem din punct de vedere strategic cum stau lucrurile.
Cu siguranta ca viitorul Iranului este incert si in pericol, pentru ca teritoriul acestei tari reprezinta un interes geostrategic de importanta majora.
Orientul mijlociu este acum focarul unor lupte interminabile declansate de fostele administratii si este foarte posibil ca harta regiunii sa sufere si alte modificari.
De cateva luni media si-a indreptat atentia catre Iran si nu inceteaza sa-l critice. Ca urmare avertizarea pe care USA si Rusia pe care au lansat-o la 15 noiembrie 2009,si la care « din pacate Iranul nu a fost in masura sa raspunda afirmativ ceea ce ar fi constituit un raspuns creativ si constructiv » subliniaza presedintele american in compania presedintelui Medvedev la Forumul de cooperare APEC de la Singapore.
Mitul islamist gata sa distruga Occidentul cu toate valorile sale este primul care este adus in discutii.
Un Iran pe punctul de a poseda o bomba nucleara gata sa distruga Israelul, reprezinta la fel un punct important .
Totusi teoria nu sta in picioare la o analiza, caci atancand Israelul cu arma nucleaza, implica in mod obligatoriu un raspuns si deci o distrugere totala.
De altfel prof. Ygal Ronen si echipa sa de la Universitatea Ben Gourion au pus la punct un procedeu care determina ca plutoniul sa devina activ numai pentru utilitati civile si nu militare si acesta adaugand 0,1 % americium 241. Astfel , tehnic , este posibil sa fie impiedicata punerea la punct a armei nucleare de catre Iran. Ramane intrebarea: -de ce expertii agentiei AIEA ( international atomic energy agency) in timpul vizitei in Iran nu au prevazut aceasta posibilitate ??
Este vorba pana la urma de o « punere in scena » de tip diplomatic cu scopul de a ascunde si a justifica atacul asupra Iranului ??
De fapt media ia parte la o campanie care ascunde o alta realitate : este vital pentru americani si aliatii lor de a mentine controlul in regiune. Si asta pentru ca Iranul este o zona strategica de interes major : petrolul.
Iranul detine 10% din rezerva mondiala de petrol (locul 3 in lume) dar si 15% din rezerva mondiala de gaz ( al 2-lea loc in lume), rezerve enorme care sunt situate in vestul tarii.
Cu un consum zilnic de 85 milioane de barili de petrol planeta se apropie cu pasi repezi de epuizarea resurselor actuale ( Peak Oil ). Lumea va asista la o perioada de declin ceea ce Daniel Ganser a demonstrat la conferinta ReOpen 911 din martiev 2008 si care este disponibila pe internet :
http://gillesbonafi.skyrock.com
Cu alte cuvinte aurul negru nu va mai fi disponibil pentru toata lumea. Petrolul este un material esential pentru sistemul economic care aduce unora multi banii. Pana la ora actuala nu a fost gasita o alta sursa care sa-l inlocuiasca. Aspectul este de importanta capitala pentru America de Nord care este cel mai mare consumator in lume urmata de Canada. Interesul lor comun nu a fost strain de semnarea tratatului de la 1 ianuarie 1994 ( ALENA) care prevede o zona de liber-schimb intre trei tari Nord- Americane : Mexic, Canada si USA. Acordul in sine este o etapa catre crearea unui continent nord-american unificat ( North American Union ).Cei mai mari consumatori de petrol se regasesc intr-o “unitate” comuna prevazuta in 2010 care le permite sa dispuna de petrolul bituminos din Canada si de avantaje la scara mondiala.
Pentru a intelege mai bine interesul particular pe care il are USA in ceea ce priveste Iranul trebuie inceput prin a cauta bazele americane din zona. Astfel Iranul este incercuit, gasindu-se in inima aprovizionarii cu petrol a lumii. Exista deasemeni un proiect de gazoduc numit TAP ( Turkmenistan-Afganistan- Pakistan) care meaga Turkmenia de Pakistan trecand prin Afganistan cu scopul de a tranzita petrol si gaz de la marea Caspica catre oceanul Indian. O alte conducta de gaz Iran-Pakistan-India trecand prin Gwadar este in studiu.
Ori acest proiect trece prin Pakistan care este o zona instabila si care va exploda in curand. Se poate intelege mai bine care este rostul prezentei americanilor in Afganistan. Petrolul din Iran si de la marea Caspica este esential pentru dezvoltarea Indiei, Chinei, de unde interesul Americii de a controla regiunea.
Controland petrolul din Iran si de la marea Caspica se controleaza aprovizionarea energetica a Chinei , Indiei care devin concurentii majori ai Americii de Nord.
Alt aspect geopolitic , interese finaciare enorme sunt in joc. Iranul livreaza 20 de milioane de tone petrol brut Chinei,( dupa vice-directorul Institutului de cercetari asupra Extremului Orient,al Academiei de stiinte din Rusia , Andrei Ostrovski).
http://fr.rian.ru/world/20091020/123586487.html
Cum Iranul nu poseda capacitate se rafinare suficienta, China, furnizeaza benzina Iranului ( care importa 40% din benzina sa) intre 30 000-40 00 de barili de petrol rafinat zilnic( dupa Financial Times la 23 sept. 2009. China este al 2-lea importator de petrol iranian dupa Japonia. Iranul isi primeste o mare parte din petrolul sau rafinat si din India de la Reliance Industries Limited. Aceasta piata colosala care se cifreaza in miliarde de dolari este extrem de dorita de multinationalele americane. De exemplu China, a semnat un acord de 8 miliarde de dolari cu Iranul pentru dezvoltarea capacitatilor de rafinaj pentru petrol si gaz.
Insa cu atat mai mult in afara de obiectivul geostrategic se ascunde planul secret al noii ordini mondiale. Pentru a crea un Stat mondial trebuie intai distruse natiunile si regiunile continentale. Herbert Mc Luhan filozof, sociolog, specialist in media si consilier la Vatican scrie in 1966 o carte fundamentala « War and Peace in the global Village » publicata in 1967 si care a insemnat actul de nastere al conceptului “glocal”. O lume bulversata de noile tehnologii .
Glocal este un amestec de local si global care va fi arhitectura fundamentala a noii ordini ,cu o latura continentela ( care in prima faza vor dipare ) si pe alta parte regiunile, ‘’marii poli urbani’’. Acesti mari poli urbani vor avea statutul de regiuni si vor deveni autonome. Interesul no 1 : regiunile nu vor avea aparare militara deci vor fi usor de controlat.

Raportul Balladur asupra regiunilor (cerut de guvern si primit la 5 martie 2009), este direct inspirat din aceasta strategie si se arata ca Orientul mijlociu va fi « regionalizat ». Se poate de altfel remarca studiind harta prospectiva lui Armed Forces Jurnal din iunie 2008. In editia din 2006 a acestei reviste militare este publicat un articol semnat de locotenentul-colonel in rezerva Ralph Peters al carui titul este evocato “ How a better Middle East would look”
Dupa Ralph Peter, un vechi specialist in informatii si membru al” Project for the New American Century” , noile frontiere trebuie sa fie remodelate in functie de “criterii etnice si confesionale”.
Se constata ca Irakul este divizat in 3 regiuni distincte: Kurdistanul liber, Irakul sunit, si Irakul shiit.Cel mai interesant este ca Irakul shiit care ocupa chiar zona de vest a Iranului actual. Ori amplasarile rezervelor de petrol Iraniene se regasesc comasate in aceasta zona. Harta Irakului shiit se suprapune perfect peste harta Iranului unde sunt amplasate rezervele de petrol si gaz iraniene.Astfel amputand Iranului bogatia sa naturala este redusa la zero puterea si vointa sa.
Deasemeni a fost creat un nou stat : Balochistanul liber (http://en.wikipedia.org/wiki/Balochistan) si din intamplare, numeroase atentate au inceput sa aiba loc in provincia iraniana ( Sistan-Balochistan mai exact http://en.wikipedia.org/wiki/Sistan_and_Baluchestan_Province ) . Regiunea Sistan-Balochistan este cea mai vasta provincie a Iranului (ocupa 11% din suprafata tarii) si este si poarta de acces la Oceanul Indian prin portul Gwadar situat in Pakistan . Gwadar poseda un aeroport international , un port cu ape profunde si un terminal pentru petroliere.
Acest oras ar putea deveni cel mai important din acest nou stat si poate deveni terminalul petrolier al proiectului TAP care va trebui rebotezat TAB ( Turkmenistan- Afganistan-Balochistan ).
Balochistanii sunt musulmani suniti cu sentimente anti-persane si anti-shiite exacerbate, care reprezinta o treime din populatia Sistan-Balochistan . Doctrina Sun Tzu ( arta razboiului : divide si invinge ) se aplica « ad literam »iar impartirea se face pe doua axe : axa religioasa si axa etnica. Agentia Stratfor specializata in studii strategice a studiat foarte bine problema ca de altfel si societatea Hicks and Associates, carora armata americana le-a cerut sa efectuze cercetari asupra problemelor etnice ale regiunii cu telul de a organiza independenta Balochistanului.
Vointa noii ordini mondiale de a crea un Stat mondial ascunde dorinta sa de a pune capat islamului si de a crea o religie unica,( care ar trebui sa cuprinda toate curentele religioase) si aceasta va trece prin divizarea musulmanilor suniti si shiti. Este prevazut in planul noii ordini mondiale crearea Statului ismalic sacru ( Islamic Sacred State ) care va include Mecca si Medina pentru a controla mai bine Islamul, religie care nu are o ierarhie identificata. Armata USA care este mana dreapta a noii ordini mondiale, va aduce in curand Iranul , care este o tara magnifica cu o cultura si istorie exceptionala la acelasi nivel al Irakului de azi. Toate centerele de cercetare iraniene sunt amplasate in profunzimea pamantului si numai bombele nucleare miniaturizate sunt capabile sa le distruga. Consecintele vor fi de neimaginat : atat umane, ecologice si geopolitice.

Dupa Gilles Bonafi
http://gillesbonafi.sckyrock.com