14 apr. 2010

CUTREMURELE: FENOMEN NATURAL SAU ARTIFICIAL


Nu ne mai ramane decat sa ne intrebam : Care este cauza cutremurelor din ultimii ani ? Naturala sau artificiala ?
Seismul din Haiti cu o magnitudine de 7,3 este plasat in randul celor catorva zeci de cutremure cu o magnitudine superioara de 7 pe scara Richter. Cea mai mare parte a acestor cutremure se produc pe partea dorsala oceanica , specifica miscarii tectonice cele mai importante : Japonia, Indonesia, Insulele Solomon, Tonga, Golful Californiei. Probabilitea ca un cutremur de o asemnea magnitudine sa aiba loc intr-un sector continental este foarte mica. Cutremurul care poate avea loc la distante mai mici de 20 km de zone puternic populate este si mai rara. Era dificil de prezis un asemenea cutremur desi acceasi zona a mai trecut prin catastrofe seismice in 1770 si 1842. Astfel in ultimii 6 ani au avut loc o serie de cutremure cu o rata anormala de mortalitate.
In concluzie cutremurul din Haiti a facut peste 250 000 de victime, seismul de la Sichuan cu 90 000 de morti, apoi Sumtara cu tsunami care a facut 140 000 de victime, si Bam in Iran cu 32 000 ; Ce a fost bizar in cutremurul din Haiti , replica seismelor care au urmat au avut o distributie atipica. Ele s-au facut simtite pe partea muntoasa de vest a faliei care luneca de la Vest catre Est prin regiunea Port -au –Prince fara sa aiba un efect notabil in partea de Est. Multi seismologi ca Eric Calais de la Universitatea Perdue, USA se intreada daca acest seism din 12 ianuarie nu este decat o mica alerta inaintea unei serii de cutremure serioase care sa puna in evidenta agitatia subterana din acea zona. Profunzimea foarte mica la care s-a produs cutremurul ridica deasemeni un semn de intrebare stiind ca in zona litosfera depaseste 100 km. Se explica astfel efectul devastator produs in orasul Port-au-Prince , asa cum a fost si in Iran in 2003 care s-a soldat cu distrugerea orasului Bam.
La RENASS ( http://wwwobs.univ-bpclermont.fr/SO/sismo/renass.php) cutremurul nu au mai inregistrat magitudinea cutremurului de 7,1 cum a fost facuta in primele zile si indica la ora actuala pe web , o magnitudine de 6,1. Este o valoarea care a fost modificata ! Intrebarea este ce de magnitunea a fost schimbata??
Cu 36 de ore inaintea cutremurului sistemul american Haarp in Alaska a inregistrat o valoare a inductiei magnetometrice din ionosfera foarte intensa , stopand cu cateva ore inaintea cutremurului din Haiti. Ea a reinceput imediat dupa seismul Californian din 10 ianuarie 2010, la 40 km de orasul Eureka.Legatura dintre inductia mgnetometrica si aceste doua cutremure nu poate fi o coincidenta. Dupa masuratorile existente din 2004 pana la ora actuala, se vede clar ca se poate anticipa aparitia unor mari activitati seismice la cateva ore dupa perturbatiile produse de Haarp. Coincidentele cele mai stranii, care au fost puse in evidenta, constau in faptul ca in imaginile furnizate de Haarp incepand pe data de 10 ianuarie, adica in seara seismului, apare o zona unde masuratorile sunt absente ; masuratorile de date magnetometrice pe 11 ianuarie nu mai sunt puse in evidenta.Aceste masuratori care lipsesc nu au fost puse in evidenta nici in cazul seismului de la Sichuan , in Calofornia sau in Pacific.
Cutremurele provocate au devenit o realitate in opinia unor servicii de informatii. Posedarea unei asemenea forte este evident folosita in scopuri militare, dar si de intimidare.. Pentru a asigura eficacitatea unei arme seismice sunt doua conditii care trebuie reunite:
-Un sistem declansator suficient de puternic si extrem de discret, asigurand trecerea catre zonele sensibile a unui prag de energie care sa le poata pune in miscare.
-si certitudinea ca toate reteaua mondiala civila nu este in masura sa impiedice proiectul.
Prima conditie trebuie reexamintata in lumina evolutiei nedetectabile. Se afirma pe drept cuvant ca antimateria este prezenta si folosita déjà. Ceea ce semnifica ca modul de producere, conservare , si posedare a antimateriei a fost gasit, este real si permite dezvoltatea unei energii capabile sa depaseasca rapid pragul tectonic. O asemenea arma infricosatoare se poat gasi in primele ei forme « civile » demonstrative in cadrul de seisme provocate, cu includerea unor asemenea detonatori in subsol in zonele seismice sensibile. Astfel ele pot fi folosite prin intermediul instalatiilor si laboratoarele subterane. O marturie in acest sens vine de la un elvetian care are o functie in mediile militare si politice, si care a descris o baza subterana profunda , localizata in vestul Austriei. In cateva zile este posibil dupa afirmatia lui, sa fie tintite cu foarte mare precizie si la zeci de km distanta de-a lungul unei axe situate sub scoarte terestra, zonele alese. Aceste tiruri cumultative si repetitive sunt nedetectabile insa capabile sa declanseze la distanta un seism puternic cu caracter natural. In legatura cu seismul de la Sichuan, elvetianul a avetizat inca din februarie de a urmari agitatia seismica din zona in discutie. Dupa mai multi ani de calm aceasta zona devine brusc activa in 3 mai 2008, cateva zile inainte de cutremurul chinezesc care ar fi putut declansa o catastrofa si mai mare datorita instalatiilor nucleare subterane aflate la cativa km. Similitunea seismului din China o regasim in Haiti : cateva zile inainte are loc un cutremur in California si apoi drama haitiana.. in zona geografica californiana apropiata de continent litosfera este foarte fina , si nu este foarte indepartata de Caraibe pentru ca undele adecvate si discrete sa treaca sub scoarta teresta si litosfera. Dupa cum arata istoria numeroase zone strategice militare ca Iranul si alte tari din Orientul mijlociu, si Asia centrala, prezinta riscuri de cutremure naturale importante. Urmarile unei catastrofe naturala sunt foarte mari si slabesc si mai mult din punct de vedere economic si politic tara respectiva. In cateva minute un seism poate produce pierderi echivalente bombardamentelor aeriene facute timp de cateva saptamani. Este o ocazie pentru alte tari de a intra in zona cu actiuni umanitare, economice si …militare . Satelitii, avioanele, radarele, dronele controleaza totul, dar mai putin lumea din adancurile marii si din subteran. Si pentru a distruge la distanta bazele subterane militare pentru a capta sistemul de comunicare si a depista submarine sunt necesare unde semnificative capabile sa traverseze oceanul si subsolul, cu transfer de energie. Acesta este motivul pentru care de mai multi ani undele seismice intereseaza militarii.
A doua conditie a folosirii armelor de producere a cutremurelor era : neglijenta in supravegherea seismica. Daca militarii marilor puteri investesc sume fabuloase pentru dezvoltarea acestor arme, cat si pentru mijloacele de supraveghere ele nu doresc ca lumea civila sa dispune de o asemenea putere de control. Sistemul de supraveghere civil prezinta lacune enorme. Nici un serviciu de informatii civil nu este public si nu poate fi urmarit in direct. In Franta rarii profesionisti care obtin autorizatii de a consulta datele seismologice in direct pe reteaua internationala trebuie sa treaca prin CEA (http://www.cea.fr/defense) si ei obtin aceste date cu un decalaj de cateva minute, care permite in multe cazuri eliminarea partiala « taieturi » a datelor. Stiind ca CEA poate imediat localiza si evalua un seism de 1,5 pe teritoriul francez si in restul lumii un cutremur cu o magnitudine superioara de 4, ea are si latitudinea de a ascunde date deranjante. In ce priveste cutremurul din Haiti orice seismolog serios va studia imediat datele seismice sin Caraibe care pot furniza informatii precise care pot pune capat speculatiilor : localizarea exacta a seismului si a replicilor ca o garantie a caracterului natural al undei de plecare, verificarea absentei activitatii ulterioare si mai ales publicarea detaliata a acestor date. In schimb pe site-ul Intitutului geofizic de la Paris se gasesc cateva generalitati care exploateaza datele din Caraibe. CEA la fel « nu poseda nici un fel de aparate sensibile » cutremurului din Antile . Punerea la dispozitia specialistilor si a publicului monitorizarea seismelor in timp real, nu necesita un efor tehnic deosebit si nu este costisitor. Trasajul direct al cutremurelor previne astfel retusarile ulterioare si o parte din eliminarea datelor.
Dupa Pierre Grsillaud.
Seismul din Haiti a fost unul demonstrativ? Un astfel de seism in Iran va avea alte consecinte politice ! Care va fi viitoarea « tinta » ?? Bazele subterane iraniene ? Cutremurul din China de la Qinghai poate fi un semnal ca unul similar se poate produce oricand in regiunea irachiana. Altfel presedintele Ahmadinejad arata ca aglomeratia capitalei numara mai bine de 14 milioane de locuitori, propune ca cel putin 5 milioane sa paraseasca capitala. Amplasata pe mai multe falii seismice, specialistii afirma ca in cazul unui cutremur cu magnitudine mare numarul mortilor va fi de ordinul sutelor de mii.