8 apr. 2010

AUTOSCOPIA -un fenomen vindecare spontana??




Iata cea mai scurta definitie pentru a descrie un fenomen pe care parapsyhologia il numeste : autoscopie.

Este vorba de o forma particulara de supraperceptie pe care o are o persoana, si care vede o parte din ea insasi, in fata ei, ca si cand ar fi vorbade o persoana straina sau ca si cum s-ar vede intr-o oglinda.
Este vorba de autoscopie externa.Cand aceasta viziune este interiorizata, viziune in interiorul sau, autoscopia va fi numita autoscopie interna.
Autoscopia este termenul tehnic folosit de psyhlogi pentru a desemna halucinatiile care consista a se vedea singur. Fenomenul a fost putin studiat. Se stie in acelasi timp ca nu este vorba de halucinatii de ordin strict vizual. Multe persoane pretind ca au putut simti si asculta “dublul lor” ceea ce dupa Graham Reed psyholog la York University din Toronto- Canada, sugereaza ca experientele pot fi asimilate cu manifestarile « amintirilor deplasate »care sunt fenomene similare cu «déjà vu».
Teoria lui Reed sustine ca autoscopia este o consecinta halucinatorie, rezultanta unor tulburari cerebrale sau epilepsiei. Pe de alta parte fenomenul este observat la pacientii care delireaza , care prezinta dezordini cerebrale si care este inregistrat ca un efect secundar la epileptici.
Este interesant de remarcat ca autoscopia figureaza in operele diversilor autori, victime ale unor tulburari psihologice grave, ca Edgar Allan Poe ( persoanjul William Wilson), Guy de Maupassant care suferea de autoscopie, Kafka, sau Oscar Wilde.
Una dintre doua tipuri de autoscopii interna sau externa, daca sunt observate sunt numite autoscopii diferentiate. Termenul de origine, endoscopia a fost abandonat pentru a nu crea confuzie cu examenul de explorare interna practicat in medicina. Autoscopia este clasata in categoria fenomenelor paranormale psy, E.S.P.( Extra Sensory Perception) , a fost descoperita la sfarsitul secolului 19 la pacienti aflati sub hipnoza la Spitalul Salpetrière, sectia profesorului Charcot.
S-a remarcat ca anumiti pacienti aveau cunostinte destul de mari despre anatomia lor in timp ce cultura lor anatomo-fiziologica era compet inexistenta, mai ales ca acestia nu deschisesera nicioadata in viata lor un tratat de medicina. Printre ei erau pacienti care aveau aceasta capacitate particulara,si care la limita erau considerati inculti si/ sau analfabeti. Astfel unul dntre ei isi descrie cortexul , celulele gri, sinapsele, dendritele, etc. Aceste persoane descriau ce vedeau fara sa le poata numi din cauza lipsei de cultura medicala insa ele au putut face un desen foarte apropiat de schema pe care o percepeau ; asemanarea cu realitatea anatomica era atat de mare, si precizia lor atat de exacta incat orice student de la medicina ar fi fost gelos.
Acest gen de pacient poate lua parte eficient la vindecarea sa. Tot sub hipnoza Dr. Sollier raporteza mai multe experiente de autoscopie interna in care de exemplu o pacienta localizeaza cu precizie unde se gaseste un fragment de os pe care l-a inghitit din greseala in timpul cinei si care ramasese in apendice. Indrumata si ghidata de Dr.Sollier, pacienta sub hipnoza poate sa elimine osul controland in acelasi timp miscarile peristaltice intestinale necesare la mobilizarea fragmentului de os ,care a fost eliminat pe cai naturale.
Comparatia intre anatomia stiintifica si descrierea acestor subiecti paranormali permite sa se constate ca exista « deformatii » in ceea ce priveste descrierea anatomica subiectiva in raport cu realitatea. Astfel in cazul lor plamanii pot fi mult mai voluminosi decat in realitate, inima poate fi plasata mai jos , acolo unde bataile se fac mai bine simtite, ficatul este perceput la o talie mai mica decat in realitate.
Psyhanalistii, psyhologi, neuropsyhiatri, au cazut de acord ca noi toti avem o schema corporala arhetipala si aceasta schema este ulterior modulata pe urma in functie de diversi factori : educativi, sociali etc. Fiecare dintre noi avem « viziunea » propriei noastre scheme corporale, ceea ce ne diferentiaza de de subiectii dotati cu capacitatea de autoscopie si ca nu putem de exemplu , sa exploram cu precizie un organ bolnav proiectand viziunea exterioara si modificand in anumite cazuri fiziopatologia pentru al insanatosi.
Anumiti terapeuti care practica hipnoza , favorizeaza acest fenomen pacientilor lor invatandu-i sa vizualizeze organul bolnav , explicandu-le sumar despre fiziologia organului sanatos si despre patologia sa pentru a accelera astfel procesul de vindecare.
Fenomen tulburator care oscileaza intre normal si paranormal, autoscopia este fara indoiala un mod de a percepe propriul corp intern care daca este foarte bine stapanit,poate fara indoiala sa elimine multe afectiuni intalnite in timpul vietii. Trebuie totusi sa existe un minim de cultura medicala « ortodoxa » creandu-se astfel o sinergie care nu poate fi neglijata , ca sa se efectueze o autoscopie eficienta. Se pare ca multe vindecari miraculoase si inexplicabile isi au originea in fenomen de autoscopie.