31 mar. 2010

AURUL NOUA PACALEALA PLANETARA

Cu toate ca pretul lui creste, este foarte posibil ca un krach sa aiba loc ca urmare a speculatiilor « aurul-hartie» . Cat despre aurul fizic, banuielile de frauda legate de tungsten il fac sa-si piarda stralucirea.
Instabilitatea economiei mondiale, instabilitatea dolarului, a riscul de razboi in Iran au repercursiuni asupra pretului pe barilul de petrol si a inflatiei, pun mari probleme investitorilor.Particularii care dispun de cateva economii incep sa ezite : care este valoarea « refugiul » in care are isi vor plasa economiile ? Cand piata imobiliara se prabuseste, nu ramane decat marele plasament « anti-criza » : AURUL.
Insa acesta investitie este sigura ??
Pe piata mondiala a metalelor pretioase, pretul aurului se calculeaza cu ajutorul unei unitati care se numeste uncie si care este egala cu putin mai mult de 31 grame. Productia anuala este de 2500 tone. In al treilea trimestru a lui 2009 cererea mondiala de aur a crescut cu 15 % in raport cu trimestrul precedent pentru ca in final sa ajunga la 800,3 tone . Metalul galben continua sa seduca investitorii pentru calitatea sa de ‘valoare- refugiu’, si de prezervare a averii s- a afirmat la jumatatea lui noiembrie la Consiliul mondial al aurului (CMO). Cursul aurului continua sa creasca incepand din 2006. Pretul a care a fost de 625 $ uncia la 17 noiembrie 2007, a ajuns la 1130 $ uncia la 16 noiembrie 2009, inregistrand deci o crestere de 80%. Insa aurul care atrage in mod traditional pe cei care nu vor sa riste, ramane o forma de plasament foarte riscanta si asta din mai multe motive.
In 1933 Franklin Delano Roosevelt a confiscat tot aurul americanilor cu ajutorul a doua legi : ordonanta 6102 ( 1933) si Gold Reserve Act din 1934 care pedepsea toti proprietarii care detineau aur, amenzile ajungand pana 10 000$. Obligatiile emise de guvernul American platibile in aur au fost anulate cu aprobarea Curtii supreme. Acelasi scenariu a avut loc in Anglia in 1966. Acesta se numeste ……..risc politic……
In 22 iulie 2009 John Reade analist sef al serviciului de metale pretioase al bancii elvetiene UBS precizeaza: “ alti investitori m-au intrebat daca as crede ca guvernul american poate confisca economiile particulare in au asa cum a fos cazul in anii ’30.
Deasemeni nu trebuie uitat intre anii 1999-2002, Gordon Brown, a vandut jumatate din rezerva de aur a bancii Angliei (400 tone) fapt care a dus la o cadere a pretului aurului. Aurul este deci o piata usor de manipulat de catre State, care pot “ inunda’’ pietele, impune taxe la vanzare sau la cumparare sau pot in mod radical sa-l confiste.
Pe piata exista doua forme de aur negociabil : aurul sub forma fizica ( piese, lingouri) si aurul –hartie. Aceasta valoare « refugiu » a devenit un subiect foarte interesant pentru multe editoriale, dupa revelatiile recente ale lui Chris Powell secretarul trezoreriei GATA al Gold Anti- Trust Action Committe o organizatie care isi are sediul in USA (gata.org).
Powell arata ca piata ‘aurului- hartie’ este rupta de realitate. Printre sursele sale, doua analize efectuate de Credit Agricol in 2006 si Redburn Partners in 2007. Aceste analize descriu un imens ‘balon’ care nu are la baza decat o cantitate infima de de aur si care este disponibila la schimb cu .. aurul-hartie. Cum s-a ajuns aici ??? Dupa Oliver Crottaz analist finaciar si posesor al unei averi considerabile, trei banci americane care reprezinta 60,57 % din contractul « short » pe aur, fac aceasta piata controlabila de catre un mic numar de actori. Vanzarea de aur-hartie este organizata de catre ETF ( fonduri negociabile de la Bursa). Un astfel de fond al bursei este Exchange Traded Fund (ETF) fiind un mod de plasare colectiva in valori mobiliare care sunt negociabile in bursa. O asemenea valoare este o replica a unui indice bursier care poate fi un indice de actiune, un indice obligatoriu sau un indice de materii prime. Infiintata la mijlocul deceniului ETF constituie unul dintre produsele financiare la moda care prin care actiunile sunt cumparate la pretul aurului. Cei mai mari zece ETF reprezinta azi teoretic aproape 1306 tone de aur, dupa ultimele cifre ale Companiei finaciare Edmond de Rothschild DGM Council ( martie2009). Primul dintre ele American SPDR Glod Trust sau GLD care are 1086 tonede metal, mai mult decat banca chinei care poseda 1050 tone.
ETF GLD publica in fiecare saptamana o lista cu aurul pe care il are in stoc in lume si dupa anumite analize au fost puse in evident multe anomalii. La 25 septembrie 2009 aceasta lista avea 1381 pagini. La 2 octombrie 2009 lista continea 208 pagini. La 9 octombrie 2009b ea diminuase , si continea 195 pagini iar la 14 octombrie 2009 revine la 855 pagini. Multe aberatii de acest fel ingrijoreaza de mai multi ani GATA (Gold Anti- Trust Action).Pentru a masura amploarea problemei ei au depus o cerere in aprilie 2008 in ceea ce priveste swap-urile de aur incepand din 1990 pana in prezent. Swap sau schimbul finaciar este un produs derivat financiar. Este vorba de un contract de schimb al fluxului finaciar intre doi parteneri care sunt in general bancile sau insititutii finaciare. Raspunsul de la Fed in august a indicat ca 137 de pagini ale documentului nu pot fi divulgate. La 17 sept 2009 guvernorul Rezevei federale Kevin M. Warsh raspunde :
http://www.gata.org/files/GATAFedResponse-09-17-2009.pdf (Cititi integral ….)
Deci piata aurului devine din ce in ce mai obscura. Banca de conturi internationala arata intr-unul din rapoartele sale din 2008 ca piata de derivate OTC a aurului este mai mare de sase ori decat este in realitate. State ca Dubai, Hong Kong, Germania incep sa se ingrijoreze si in 2009 isi cer aurul. Mai ingrijorator, fondul american Greenlight a transformat fondul sau de aur-hartie in aur fizic in iulie 2009. Dupa multi specialisti nu ar exsita mai mult de 2 milioane uncii de aur fizic pentru 29 milioane uncii de aur- hartie (virtuale) de unde perspectiva viitoare a unui krach gigantic.
Raspunsul la situatia actuala poate fi rezumat de un citat din Capitalul lui Marx : « aliajul si greutatea acestei monede sunt bine examinate, insa , spune-mi tu il ai in bursa ?? » Evenimentul major al ultimelor luni seamana si mai multa indoiala fiindca aurul fizic devine mai scump decat aurul- hartie. « Pretul aurului fizic depaseste pe cel al aurului din contractele la termen» afirma Simone Wapler analist si jurnalist specializat in valori industriale si materii prime in articolul sau « Aurul noul balon al Fed »
Mai grava inca este neincerederea pe piata aurului legata de suspiciuni in ce priveste calitatea lingourilor. Rob Kirby editorialist la Goldseek.com un vechi profesionist al pietei a afirmat in noiembrie anul trecut : « fie exista o cantiate mica de aur ca support pentru un volum spectaculos de mare de vanzari pe hartie, fie piata de la Londra este cel mai mare centru de spalare a lingouri false care a existat vreodata». Informatiile sunt pe blog.
http://news.goldseek.com/GoldSeek/1258049769.php
sau :
http://kirbyanalytics.com/index.html
Dupa opinia acestui diplomat in economie 640 000 bare de tunsten de 400 uncii au fost placate cu aur sub prima presedentie a lui Clinton si se gasesc la Fort Knox in timp ce alta parte a fost vanduta pe piata mondiala. In realitate USA este ruinata daca nu mai are aur. Dupa el 16 500 tone de lingouri false sunt imprastiate in lume. Informatie reala sau ….. brainwashing ?? « cunosc oameni care au copiile bonurilor de transport, de livrare, cu date….. » Economistul deocamdata, singurul, face legatura cu o ancheta judiciara care a ajuns in paginile presei in 2004. Stuart Smith, vice-resedinte principal al operatiunilor NY-MEX (New York Mercantile Exchange, primul loc pe piata de materii prime deci a metalelor pretioase) a fost subiectul unei anchete deschise de catre procurorul districtului Manhattan. Aceasta informative a fost dezvaluita de catre Jennifer Anderson de la New York Post la 2 februarie 2004. Insa nu a fost obtinuta nici o informatie in plus in legatura cu acuzatia si presa nu s-a mai interesat de afacere, ceea ce este contrar dreptului presei mai ales asupra unui subiect de o asemenea importanta. « Noi nu mai avem nici o informatie despre ceea ce i s-a putut intampla bietului Stuart Smith dupa ce birourile sale au fost devastate. Si-a luat concediu administrativ de la Nymex si de atunci nu mai avem nici un fel de noutati despre el » afirma Kirby.
Ori « Nymex este locul care in mod obligatoriu trebuie sa regaseasca numarul de serie al matritei si turnatoria de origine a fiecarui lingou de aur care nu a fost livrat fizic niciodata. Nymex trebuie sa pastreze aceste rapoarte care reprezinta o dovada a originii intregii cantitati de aur fizic de pe teritoriul Statelor Unite. De fapt aceste date pot sa dovedeasca ca cantitatea de aur care ‘trece’ prin turnatoriile americane nu provin din exploatarile miniere ale Statelor Unite , pentru ca aceste cantitati sunt fara indoiala mult mai importante decat productia miniera nationala »
Nymex ar putea ascunde secretul lingourilor false de tungsten ?? Daca ar fi mai coperativi ar fi usor de demonstrat ca la productia de aur a USA , adaugate importurile , corespunde cu cantitatile de lingouri produse. Tacerea lor insa lasa sa se gandeasca contrariul.
Este totusi ciudat de notat ca la doua luni dupa afacerea de la Nymex, banca Rothschild & Sons Ltd cu sediul la Londra, se retrage din comertul cu materii prime deci de aur.
Tungstenul cu simbolul W este un metal foarte tare si greu de culoare gri-alb. Densitatea aurului este de 19,3 si cea a tungstenului este de 19,10 deci foarte apropiata. El este foarte rezistent la coroziune, la acizi si la oxidare. Se adauga adesea in aliajele fierului pentru ai ridica duritatea si rezistenta. Este deasemeni de o suta de ori mai ieftin decat aurul. In concluzie poate fi metalul de substitutie posibil. Aurul este de trei ori mai bun conducator de electricitate decat tungstenul . Asa ca masuri electrice precise pot face cu usurinta diferenta intre un lingou de aur fals si un lingou de aur pur.
Mai exista un alt motiv de a crede ca lingourile de aur ar putea fi umplute cu tungsten. Utilizarea sa corespunde cu inceputul Gold Peak-ului , ( punctul culminant al productiei mondiale) care a inceput in 2000. United States Geologycal Survey din 2006 estimeaza ca 152 000 tone de aur au fost extrase din pamant de catre om de la inceputuri, si evalueaza la 90 000 tone cantitatea care ramane de exploatat. Desi explozia cererii de aur a fost in crestere, productia miniera a fost in scadere.
Acest Glod Peak corespunde exact cresterii brutale a tunstenului din 2002 in China, care este primul producator mondial de tungsten. Ea livreaza pietii o productie de + 80% , in timp ce aceasta nu progreseaza decat cu 4 % pe an dupa Roskill Consulting Group Ltd ( recunscut ca lider mondial in consultingul de metale) . Pentru ce atunci acesta productie de tungsten?
Un ‘peak’ poate ascunde un altul cum cel de la rezerva de aur a USA. Dupa Rob Kirby ( care arata ca numeroase lingouri false au fost gasite la Hong Kong cea mai mare parte a lor au putut fi fabricate in China ).
Mai exista o informatie tabu. Dupa Jay Taylor ( GATA), Robert Rubin al 70-lea secretar al Trezoreriei Statelor Unite, intre anii 1995 – 1999 in timpul administratiei Clinton a creat un cartel clandestin al aurului pentru mentinerea unui dolar puternic. Mari banci ca Goldman Sachs si JP Morgan Chase au imprumutat aur de la rezerva federala cu scopul de ai micsora pretul artificial ceea a fost profitabil pentru dolar. Toate aceste informatii puse una langa alta nu pot decat sa ingrijoreze si lasa sa se intrevada explozia « balonului de aur ». Este poate momentul ca nimeni sa nu se mai cedeze unor anunturi speculative asupra pretului aurului .
Dupa Gilles Bonafi.