Chiar daca valea Valchiusella,in nordul Alpilor italieni are un farmec aparte, cu colinele si satele medievale, adevaratele minuni trebuiesc cautate sub pamant.
Existenta uriasului templu subteran Damanhur, supranumit Orasul Luminilor, a constituit multa vreme un secret pastrat cu strasnicie. Vastul complex de galerii si domuri subpamantene este cel mai mare din lume si, pana de curand, nici unui intrus nu i-a fost permis accesul aici...
La 30 de kilometri de orasul italian Torino se afla orasul subteran Damanhur, "sediul" comunitatii damanhuriene. Locuitorii sai sustin ca puternica lor baza sociala, spirituala si economica reprezinta un exemplu demn de urmat de catre intreaga omenire. Ei au propria constitutie, propria moneda (credito) si propria limba, folosita in ritualuri. Idealul declarat al damanhurienilor il constituie promovarea libertatii de exprimare si circulatie a ideilor, incurajarea creativitatii si "imbunatatirea sinelui", vazute ca pasi pe calea evolutiei superioare a speciei umane.
Constructia templului Damanhur a inceput in cel mai mare secret ( fara permis) intr-o noapte a lunii august 1978, ideia venind de la Oberto Airaudi, un fuctionar care a lucrat pentru asigurari. O stea stralucitoare a strabatut, incet, cerul, lasand in urma ei un praf auriu, care s-a asternut pe pamant. Era un semn bun, era momentul prielnic pentru a incepe sapaturile in munte, catre inima Pamantului, pentru a construi un templu cum nu s-a mai construit de mii de ani. Trebuia sa fie facut cu mainile si vointa oamenilor, si nimeni nu trebuia sa stie de asta
Catre varsta de 10 ani, Oberto Aiuradi a inceput sa aiba viziuni, el crezandu-le ca vin dintr-o viata anterioara ; printre ele figurau temple somptuoase. In aceste temple traiau comunitati dedicate binelui comun.
Astfel cu ajutorul unor prieteni de incredere el a inceput sa recreeze templele pe care le vedea in viziunile sale.
9 temple pe 5 nivele la 30 de metri sub pamant : acest proiect formidabil i-a facut sa se gandeasca la cetatea disparuta Atlantis si chiar guvernul italian a numit-o a 8- minune a lumii.
Templul este construit ca o carte in 3D care descrie istoria umanitatii ; templele sunt legate prin tunele care au lungimi diferite de la cativa sute de metri, si care ocupa 8500 metri cubi.
Revenind la inceptul istoriei, in 1977 atunci cand Oberto Airaudi se lansase in munca sa de functionar , el incepe sa caute un loc unde sa poata construi templele , un loc unde piata putea fi suficient de dolida pentru a sustine contructia pe care o avea in cap. Imediat ce colina a fost aleasa, el si prietenii lui au contruit o casa la suprafata unde sa se poata locui pe perioada proiectului.
In august 1978 lucrarile au inceput…pentru a finanta aceste operatiuni, multi au decis sa deschida mici magazine, mici afaceri in comunele vecine. Cum mana de lucru incepuse sa lipseasca ei au inceput sa vorbeasca despre acest proiesct persoaneleor de incredere.
Astfel voluntari incep sa debarce din cele 4 colturi ale lumii sa ajute, avand ghid doar viziunile lui Airaudi. Insa totul trebuia sa ramana secret pentru ca inca nu li se acordase nici un mermis de constructie.
In 1991, ei au o vizita din partea politiei din cauza unei prezumtii de evaziune fiscala. Templul nu a fos rdescoperit inca.. Insa un an mai tarziu politia era la curent cu stirea ca sub pamant exista un templu si ii ameninta ca vor dinamita colina daca nu li se va arata constructia. Damanhurienii sunt obligati sa dezvaluie secretul.
Impresionati de descoperire, politia se grabeste sa confiste templul in numele guvernului italian. Aceconstructia templelor existente. Doi ani mai tarziu totul a fost terminat.
Deci existenta templului subteran a trebuit sa fie si de atunci, Damanhur si-a deschis portile si pentru vizitatori. Se poate patrunde in Damanhur printr-o intrare secreta, in spatele careia se afla un labirint de coridoare ce conduc spre o sala imensa, decorata cu simboluri oculte. Deasupra se afla cel mai mare dom de vitraliu din lume, cu un diametru de 10 metri si avand forma unei uriase roti de foc.
Pretutindeni, simbolurile evoca dualitatea existentei - barbat-femeie, bine-rau, Soare-Luna -, podelele sunt decorate cu mozaicuri iar peretii cu figuri in marime naturala, reprezentate dansand si luptandu-se. Toate acestea au fost lucrate exclusiv cu mana, asa cum au cerut intemeietorii. Fiecare incapere simbolizeaza un aspect al existentei: sala metalelor, unde viciul si virtutea duc o lupta fara sfarsit, sala pamantului, cu usile sale solara si selenara, sala oglinzilor si sala apei, unde peretii sunt decorati cu texte initiatice, scrise in limba secreta a comunitatii.
Serpii aurii care traverseaza peretii simbolizeaza "liniile" ce strabat Pamantul ca un urias sistem nervos - idee preluata din teoria meridianelor corpului uman, folosita in acupunctura. "Aceasta comunitate crede in frumusetea interactionarii creative - ne ocrotim si ne modelam reciproc, asemenea pietrelor dintr-un rau" - spun damanhurienii. Exprimarea convingerilor prin arta cantareste la fel de mult ca si credinta insasi.
Astazi Damanhurienii au propria lor universiatte, supermrketuri, vii, ferme, brutarii, si case ecologice.
Cum simtul responsabilitatii priveste si mediul inconjurator, la Damanhur se construieste o biosfera imensa, un ecosistem cu propriul microclimat, care sa protejeze copacii - "antenele templului subteran". Damanhurienii lucreaza manual matasuri si tesaturi cautate de marii creatori de moda si picteaza tablouri care se bucura de o foarte buna cota pe piata de specialitate. Exista, de asemenea, o puternica linie de export pentru mancarurile si bauturile lor traditionale.
Ei nu au nici un lider spiritual insa templele le servesc de loc pentru meditatia in grup.
Aici, femeile si barbatii sunt parteneri egali si isi unesc fortele completandu-se reciproc. Damanhurienii au un mod specific in care "se lupta cu fortele malefice": calatoriile astrale. Nu numai ca exista cursuri de felul acesta la Universitatea Damanhur, dar exista si o incapere speciala rezervata calatoriilor in timp si spatiu.
"Am fost in Egiptul antic si am vorbit cu faraonul - i-am spus sa construiasca o piramida la Dendera. Asa ca, atunci cand vei citi ca a fost descoperita o piramida, vei sti cum a ajuns acolo", povesteste cu nonsalanta o femeie. Persoana care detine cele mai multe dintre secretele comunitatii daman hu riene este Oberto Airaudi, fondatorul Damanhurului, pentru care calatoriile astrale au devenit deja rutina. "Raul este in noi si el trebuie indepartat; din ferici re, sta in puterea noastra s-o facem. Daca ne vom folosi in mod rational libertatea, inclusiv pe aceea de a alege, vom evolua spiritual si, o data cu noi, o data cu fiecare individ in parte, si umanitatea va evolua spiritual" - spune el.
« Templele sunt dovada ca noi suntem capabili sa facem mult mai mult bine, mai mult decat decat credem noi ca sutem capabili.. comorile sunt ascunse in fiecare dintre trebuie numai sa gasim calea pana la ele»