4 mar. 2010

NOUA ORDINE MONDIALA A FINANTELOR

Ca urmare a summit-ului G 20 din 2009 s-au stabilit obiective referitoare la o noua moneda internationala care va inlocui dolarul american. La punctul 19 al comunicatului final al G 20 se precizeaza : Ne-am pus de acord sa sprijinim emiterea a 250 miliarde de dolari americani pentru Drept de Tiraj Special (DTS) care vor fi injectati in economia mondiala pentru a mari lichiditatile internationale. DTS este o « moneda » din hartie care este o sinteza a catorva monede de circulatie si care este emisa de Fondul Monetar International (FMI).
In felul acesta conducatorii participanti la G20, au decis intr-un mod concret o noua moneda mondiala care va fi in afara controlului oricarui guvern. Se asista astfel la crearea unui banci centrale mondiale. Acordu l Bretton Woods semnat in iulie 1944, care a dus la crearea Bancii mondiale si Fondului Monetar International, este discutabil. Dolarul american care a fost ridicat ani intregi la rangul de moneda de referinta va dispare lasand locul noii monede.
Este important de a analiza aceste « solutii » care au fost propuse in mijlocul crizei financiare internationale ; ideile nu sunt noi, ele fac parte de mult timp din arsenalul elitei politico-finaciare. Care sunt planurile care se ascund in spatele acestor “solutii” si care vor fi efectele asupra sistemului monetar international si asupra politicii economice mondiale in ansamblul ei ?
Un nou acord Bretton Woods.
La inceptul lui octombrie 2008 se anunta : «Saptamana aceasta bancherii din lumea intreaga se vor intalni la Washinton DC in cadrul unei conferinte FMI- Banca mondiala pentru a discuta despre actuala criza, insa marea problema cu care se vor confrunta este aceea , de a decide, daca este cazul sau nu, sa creeze un «jandarm » a economiei mondiale, pentru a se asigura ca crack-ul din 2008 nu se va mai repeta ». Deasemeni mai departe se spune : « toate organizatiile care au capacitatea de a supraveghea economia mondiala trebuie sa primeasca reprezentanti ai marilor tari formand astfel Natiunile Unite ale reglementarii economice». Cateva zile mai tarziu Primul ministru al Angliei, Gordon Brown declara : «pentru a pune la punct structura viitorului sistem de finante internationale trebuie sa avem un nou Bretton Woods » si « .Noi trebuie sa reformam astazi sistemul financiar international respectand niste principii asupra carora ne-am pus de acord : transparenta, integritate, o buna gestiune interioara si cooperare transfrontaliera. Pentru el era mai simplu de a reform FMI ca sa devina o «banca mondiala international » care sa controleze indeaproape sistemul finaciar si economic in lume. La 17 oct 2008, Gordon Brown confirma aceasta pozitie intr-un interviu acordat editorialului Washington Post declarand : « in saptamana aceasta conducatorii europei au propus principiile care stau la baza a ceea ce trebuie sa fie noul Bretton Woods : transparenta, un sistem bancar fiabil, responsabilitate, integritate si un nou guvern mondial. Noi ne-am pus de acord asupra faptului ca deciziile fondate pe aceste principii vor fi in masura sa eradicheze imprumuturile iresponsabile si adesea oculte, care sunt la baza problemelor nostre actuale. Pentru a parveni noi avem nevoie de un sistem transfrontalier de supraveghere a institutiilor financiare, si avem nevoie de principii comune de contabilitate si reglementari (….) Noi trebuie in final sa reinoim institutiile internationale pentru ca ele sa devina sisteme de alerta rapide pentru o economie mondiala ».
Aparitia monedelor regionale.
La 1 ianuarie 1999,Uniunea europeana a instaurat euro ca moneda regionala ; dupa care ea a inceput sa devina din ce in ce mai puternica. Insa nu este este singura moneda de acest gen in lume. In mai-iunie 2007 Foreign Affaire, revista americana al Consiliului Afacerilor externe publica un articol : « Sfarsitul monedei nationale » in care se discuta despre caracterul volatil al pietii monetare, avansand putin solutiile care erau propuse sa raspunda crizei monetare succesive. Autorul Been Steil punea intrebarea urmatoare : « Redarea suveranitatii pierdute guvernelor va pune capat instabilitatii finaciare ? ». La care el raspunde : »Este un diagnostic gresit si periculos. Calea buna nu este aceea de a reveni la o veche si mitica suveranitate monetara, cu guverne care controleaza dobanzile locale si nivele de schimb, ignorand cu zambetul pe buze restul lumii. Moneda nationala si piata internationala nu se amesteca pur si simplu : impreuna ele fac o ‘supa’ indigesta de crize monetare si de tensiunui geopolitice, creind astfel pretexte usoare pentru protectionism. Pentru o mondializare sanatoasa , tarile trebuie sa abandoneze nationalismul monetar , sa aboleasca monedele nedorite, care sunt cel mai adesea astazi cauza instabilitatii. Benn Steil urmeaza explicatia sa : « nationalismul monetar este incompatibil cu mondilizarea. A fost intodeauna cazul, chiar daca nu ne-am dat seama in anii ’70 cand guvernele au inregistrat monedele lor fara valoare. In masura in care dezvoltarea economica a devenit imposibila in afara unui proces de mondializare, tarile trebuie sa abandoneze nationalismul monetar. Guvernele trebuie sa inlocuiasca moneda nationala cu euro sau dolarul, si in cazul tarilor asiatice, trebuie sa se colaboreze pentru a se crea o noua moneda care sa fie compatibila cu zona geografica si economica. Dupa acest autor solutia este crearea unor monede regionale, iar raportul Bloomberg aminteste in octombrie 2008 : «Ewald Nowotny, membru al Consiliului bancii centraleeuropene, a avansat un system monetar tripolar care este pe punctual de a se forma in Asia, Europa si Statele Unite ».
Uniunea natiunilor sud-americane.
Uniunea natiunilor sud – americane (UNSUR) fondata la 23 mai 2008, grupeaza Argentina, Bolivia, Brazilia,Chili, Columbia, Ecuador,Guiana, Paraguai, Peru, Surinam, Uruguai si Venezulea. Sediul a fost fixat in Ecuador cu un viitor parlament in Bolivia, si banca in Venezuela. Obiectivul este clar; trebuie sa accelereze unitatea politica si economica in regiune. Saptamana urmatoare s-a anuntat ca presedintele brazilian Lula da Silva declara ca natiunile sud-americane cauta sa stabileasca o moneda comuna in cadrul unui efort de integrare regional consecutiv si crearea Uniunii natiunilor sud- americane, si astfel, “ vom avea o banca central si o moneda comuna”.
Consiliul de cooperare in Golf si moneda regionala
America de Sud nu este singura care va urma acest process de unificare. Inca din 2002 statele din Golful persic cautau informatii la Banca centrala europeana, informatii necesare crearii unei monede unice care sa fie moneda lor regionala. Vointa lor incepe sa prinda contur pentru ca in 2005 in cadrul Consiliului de cooperare din Golf,(CCG ) o organizatie economica regionala regrupeaza Bahreinul, Kuweitul, Oman, Arabia Saudita, Qatarul, si Emiratele arabe unite, anuntand intentia lor de a avea o moneda unica in 2010. Obiectivul lor era foarte clar: «pentru a fi eficace si uniti economic CCG, este tentant pentru marile intreprinderi decat pentru fiecare dintre economille locale , mai ales daca tinem seama de conditiile comerciale in sector ».Inspirandu-se dupa modelul european proiectul unei Banci centrale a prins contur ; o banca care va fi « independenta de guvernele tarilor membre ». Mai tarziu in martie 2009, guvernatorul Bancii centrale din Arabia Saudita anunta : «au fost nevoie de 45 de ani ca Uniunea europeana sa creeze o uniune monetara si finaciara, este inutil sa ne grabim pentru a crea o moneda unica ». Criza mondiala care s-a declarat in 2008 va conduce la o incetinire a creairii monedei din Golf pentru ca numeroase state sunt aliniate dolarului american.
Uniunea monatara asiatica.
In 1997 la Brookinng Institution , un celebru centru de studii nord-american s-a dezbatut posibilitatea unei uniuni monetare in Asia orientala in acesti termeni : « Intrebarea secolului XXI este daca se vor forma blocuri monetare in Asia orientala. Dolarul , yenul si moneda europeana sunt intr-o permanenta competitie, si astfel alte structuri economice modeste vor fi tentate sa sa se ralieze uneia dintre aceste trei monede . In acelasi timp aceasta raliere nu va fi posibila decat acompaniata de schimbari radicale intoate institutiile, comparabile acelora realizate in Europa. Schimbarea va solicita o cooperare internationala si pentru ca cooperarile sa fie eficiente vor fi necesare masuri care sa duca la unificarea monetara. Sprijinindu-se pe modelul european in mai 2005 China ,Japonia, Coreea de Sud, si zece tari membre ale ASEAN, marea organizatie economica asiatica, au cazut de acord pentru a stabili un fond monetar asiatic. Cateva luni mai tarziu, in august 2005, rezerva federala de la San Francisco, publica un raport prin care arata ca Asia orientala intruneste conditiile pentru a avea o uniune monetara. Totusi un punct foarte important diferentiaza constructia unei monede asiatice de modelul monetar european. In Europa uniunea amonetara a fost posibila pentru ca ea se inscrie intr-o logica a uniunii politice. Ori in Asia orientala diferentele sociale, istorice, culturale , sunt importante. O uniune implica delegatii, ceea ce tarile din zona nu sunt gata sa accepte. In perioada de criza raspunsul acestor tari ramane prea national. Pe scurt aceste tari trebuie sa procedeze asa cum a fost cazul in Europa : in prima faza , acorduri simple, relativ suple, parmitand semnarea unei stabilitati monetare, apoi sa stabilieasca acorduri ferme care vor avea ca obiectiv final crearea « dolarului » Asiei orientale. Crearea unei monede asiatice se va face cu o viteza diferita si urmand cai diferite.
Uniunea monetara africana
Cazul Africii este usor diferit.Se simte o dorinta de unificare atat politica cat si monetara, care se manifesta inca din 1991 prin tratatul de la Abruja in care se stipula crearea unei pieti africane. Mai tarziu au fost depasite inca doua etape prin crearea Uniunii africane in 2002 cu un total de 53 de tari membre, si Proiectul uniunii monetare al Comunitatii Africii de vest (CDEAO) care a fost fondat in, 1978 si care numara astazi 16 tari. Situatia a avansat bine lasand sa se creada ca este posibila crearea Banci centrale africane catre 2020 si a unei monede unice in 2028. Sediul viitoarea banci va fi la Abruja capitala Nigerului.
Uniunea monetara nord-americana
In 1999 Fraser Institute, un mare centru de studii publica un studiu asupra uniunii monetare in America de nord , incluzand trei tari de pe continent : Canada, Statele Unite, si Mexicul ; si o banca dupa modelul european care va avea drept obiectiv sa stabileasca preturile. Pentru Fraser suveranitatea nationala nu putea sa dureze la infinit. O dovada a caracterului volatil al suveranitatii o ofera Canada unde suveranitatea economica este subminata prin acorduri bilaterale incheiate mai ales cu Statele unite. Pe scurt, cu ghidarea altor intitute de cercetare economica este evident ca uniunea monetara nord –americana ,(NAMU) se va forma la fel ca in Europa si consecinta va fi crearea unei monede continentale « amero », care in final va duce la disparitia suveranitatii monetare a fiecareia dintre aceste tari. Totodata apar doua probleme. Daca cele trei tari care au semnat in 1992 acordul de liber-schimb nord-american (ALENA), relatiile cu continentul sud-american s-ar putea deteriora datorita sosirii la putere in Venezulea a presedintelui Hugo Chavez (1999), ale carui sentimente anti-americane si alter-mondialiste sunt foarte clare. Deasemeni ce se va intampla cu tratatele de liber-schimb semnate de Statele Unite si tari din America de Sud cum este Chili ? A doua problema tine de moneda de referinta. Daca in Mexic unde moneda este fiabila si vede cu ochi buni formarea noii uniuni monetare , Canada nu este gata si nu vede cu ochi buni ideia sa se alinieze la dolarul american, si deci sa isi varieze nivelul de dobanzi in functie de marele vecin. Criza din 2008, pare totusi sa conduca la ideia ca o noua moneda unica este mai confortabila, ideie reluata de ziarul Wall Street care in ianuarie 2009 sublinia ca « amero » este o solutie. Noua moneda nord-americana va imparti lumea in patru zone : Europa, America de Nord, Asia si Orientul mijlociu. Schema impartirii lumii in 4 zone geopolitice va antrena in mod logic miscari sociale importante si conflicte geopolitice.
Phenix-ul, moneda mondiala
In 1988, revista The Economist publica un artocol intitulat :«Pregatiti pentru Phenix »in care se spunea : «In 30 de ani Americanii, Japonezii, Europenii, si locuitori a numeroase tari bogate ( excluzand cele sarace) isi vor plati cumparaturile cu acceasi moneda . Preturile vor fi indicate (….) sa spunem … in phenix. » Pe un ton profetic articolul prevedea doua –trei catastrofe bursiere si finaciare pentru ca in 2018 sa se ajunga la impunerea unei monede unice. Paul Vockler fost guvernator al bancii federale afirma 12 ani mai tarziu : « la o piata unica , o moneda unica » Ideia a fost reluata pretutindeni : in Europa, America, inclusiv de catre FMI care publica un articol cu titlu elocvent : Iluzie sau destinatie ?? »
Beneficii enorme
James Tobin celebru ecomomist american a fost si el unul dintre avocatii monedei unice mondiale in care el vedea un remediu pentru dobanzile flotante. Argumentul sau a fosr reluat de catre Judy Shelton” expansiunea continua a comertului liber, integrarea pe piata finaciara si ridicarea indicelui de comert arata ca avem nevoie de un standard moneta o moneda valutara unica » Pentru ea prima etapa consta in crearea unor monede regionale . Ea pune in acelasi timp o intrebare cheie «daca procesul de evolutie al monedei va fi condus in mod inteligent sau va fi pur si simplu decis de evenimente ».
Robert A. Mundell ( premiul Nobel pt economie in 1999 si partizan al monedei unice declara ca « beneficiile unei asemenea creatii vor fi enorme. Preturile in toata lumea se vor stabili cu acceasi moneda si vor putea fi mentinute egale indiferent de care parte a lumii este vorba » ;
Un proces « amalgamat »
Totul pare sa fie compus de un sir de amalgam-uri succesive : Prima etapa consta in crearea unei monede si a bancii regionale care la randul lor printr-un nou amalgam vor forma moneda unica mondiala condusa de un singur organism bancar si finaciar. Intrebarea care se pune si care a fost ridicata de Judy Shelton este : care va fi autoritatea care va fi la carma acestei mutatii care pare inevitabila. Stabilirea unui guvern mondial pare ca ar fi singura solutie. Prin crearea unor monede regionale asistam la accelerearea proiectului crearii noii monede mondiale. Cateva zile inaintea reuniunii G20 din aprilie 2009, Rusia facea cunoscuta dorinta sa de a se naste o « noua supermoneda recunoscuta de toate comunitatile internationale, si China aceea de a crea « o moneda de rezerva internationala cu un nou sistem mondial controlat de FMI». La sfarsitul lunii martie economistii ONU propun o asemenea moneda, venind cu aceleasi argumente, despre stabilitatea pretului. Economic Times arata ca «chiar daca moneda nu va fi gata in viitorul imediat pentru a avea o moneda internationala totul este gata ca sa se evolueze catre acest tip de moneda ».
Inca cu zece ani in urma se puteau auzi voci care cereau crearea unei « rezerve federale » internationale inspirate de modelul american. Astazi inalti responsabili ai finantelor internationale ca Jeferey Garten care ocupa un inalt post in sfera politica si financiara spune ca tinand cont de evolutia modului financiar si economic « o banca centrala mondiala ar putea regla marile insitutii internationale finaciare cum ar fi Citigroup si Deutsche Bank, ale caror activitati se desfasoara in afara granitelor statelor. Criza din 2008 este un argument socant.
Cine va guverna ??
Moneda mondiala pare sa se paropie. Ramane acum problema guvernului mondial speratat de multi. Este clar ca intr-o zi acest guvern va veni insa ramane intrebarea, care va fi modelul de guvernare..
Ori istoria ne pun ela dispozitie numeroase exemple de deriva anti-democratica cand puterea de Stat trebuie sa se manifeste pe suprafete geografice mari. Dar o autoritate care se va intinde la ansambul planetei….. Exemplul european citat de mai multe ori a dovedit ca cu timpul si vointa unora , este posibil ca din tari care au fost rivale in trecut sa formeze un grup unitar, impartind aceleasi obiective politico-economice. Se poate estima ca acest procesus ar fi fost cu mult mai rapid daca el ar fi fost facut fara ca popoulatia sa fie consulatat prin vot. Si se desprinde o constatare : « guvernarea internationala are tendinta de a fi eficace numai cand este anti-democratica ».
Se poate confirma astfel riscul unei lunecari catre un sistem politic de tip autoritar «puterea capitalismului finaciar are ca tel pe termen lung, nimic mai putin decat crearea unui sistem mondial de control financiar capabil sa domine in acelasi timp sistemul politic al tarilor cat si economia lumii ». Acesta avertisment profetic a fost lansat inca de acum 40 de ani.
Mondializarea de maine ??
Confruntata cu aceasta problema este necesar ca intreaga lume sa lupte din toate fortele pentru a impiedica punerea in practica a acestor « solutii »care se indreapta catre o noua ordine mondiala, o ordine mondiala a popoarelor. Solutiile se vor baza pe sistemele locale intr-un mod in care populatia trebuie sa aiba un rol important in a decide viitorul si structura care va incadra sistemul economic si politic si in consecinta societatea lor. Recurgand la sistemele economice locale, care vor exista alaturi de cele ale unei miscari internationale de democratizare prin comunicare (pe care o permite internetul) noi avem in maini posibilitatea de a uni o mare diversitate de culturi si de societati asa cum umanitatea nu a cuncout niciodata. Raspunsul la acesta provocare se regaseste prin luarea in propriile maini a destinului omului, si nu print-o pozitie care da voie unei elite sa aiba putere asupra acestui destin. Fiecare om poseda capacitatea de a privi existenta sa cu ochi critic. Este timpul ca acum fiecare sa utilizeze aceasta capacitate sa se interogheze care-i este puterea si care-i este destinul sau : Cine suntem noi ? Unde mergem ? Catre ce ne-am putea indrepta ? Si cum sa o facem ? Elita care rapunde intrebarilor referioare la modializare se teme de ceea ce s-ar putea intampla daca lumea ar incepe sa-si puna intrebari de acest fel. Nu stiu care vor fi rapunsurile , dar stiu ca ele sunt in spiritul si sufletul fiecarui om ca ei au invins si vor invinge inca o data marile provocari ale umanitatii. Fara indoiala ca vor triumfa in fata unei noi ordini mondiale.

Dupa Andrew G. Marshall.
Center for Research on Globalization.
http://www.globalresearch.ca