31 mar. 2010

AURUL NOUA PACALEALA PLANETARA

Cu toate ca pretul lui creste, este foarte posibil ca un krach sa aiba loc ca urmare a speculatiilor « aurul-hartie» . Cat despre aurul fizic, banuielile de frauda legate de tungsten il fac sa-si piarda stralucirea.
Instabilitatea economiei mondiale, instabilitatea dolarului, a riscul de razboi in Iran au repercursiuni asupra pretului pe barilul de petrol si a inflatiei, pun mari probleme investitorilor.Particularii care dispun de cateva economii incep sa ezite : care este valoarea « refugiul » in care are isi vor plasa economiile ? Cand piata imobiliara se prabuseste, nu ramane decat marele plasament « anti-criza » : AURUL.
Insa acesta investitie este sigura ??
Pe piata mondiala a metalelor pretioase, pretul aurului se calculeaza cu ajutorul unei unitati care se numeste uncie si care este egala cu putin mai mult de 31 grame. Productia anuala este de 2500 tone. In al treilea trimestru a lui 2009 cererea mondiala de aur a crescut cu 15 % in raport cu trimestrul precedent pentru ca in final sa ajunga la 800,3 tone . Metalul galben continua sa seduca investitorii pentru calitatea sa de ‘valoare- refugiu’, si de prezervare a averii s- a afirmat la jumatatea lui noiembrie la Consiliul mondial al aurului (CMO). Cursul aurului continua sa creasca incepand din 2006. Pretul a care a fost de 625 $ uncia la 17 noiembrie 2007, a ajuns la 1130 $ uncia la 16 noiembrie 2009, inregistrand deci o crestere de 80%. Insa aurul care atrage in mod traditional pe cei care nu vor sa riste, ramane o forma de plasament foarte riscanta si asta din mai multe motive.
In 1933 Franklin Delano Roosevelt a confiscat tot aurul americanilor cu ajutorul a doua legi : ordonanta 6102 ( 1933) si Gold Reserve Act din 1934 care pedepsea toti proprietarii care detineau aur, amenzile ajungand pana 10 000$. Obligatiile emise de guvernul American platibile in aur au fost anulate cu aprobarea Curtii supreme. Acelasi scenariu a avut loc in Anglia in 1966. Acesta se numeste ……..risc politic……
In 22 iulie 2009 John Reade analist sef al serviciului de metale pretioase al bancii elvetiene UBS precizeaza: “ alti investitori m-au intrebat daca as crede ca guvernul american poate confisca economiile particulare in au asa cum a fos cazul in anii ’30.
Deasemeni nu trebuie uitat intre anii 1999-2002, Gordon Brown, a vandut jumatate din rezerva de aur a bancii Angliei (400 tone) fapt care a dus la o cadere a pretului aurului. Aurul este deci o piata usor de manipulat de catre State, care pot “ inunda’’ pietele, impune taxe la vanzare sau la cumparare sau pot in mod radical sa-l confiste.
Pe piata exista doua forme de aur negociabil : aurul sub forma fizica ( piese, lingouri) si aurul –hartie. Aceasta valoare « refugiu » a devenit un subiect foarte interesant pentru multe editoriale, dupa revelatiile recente ale lui Chris Powell secretarul trezoreriei GATA al Gold Anti- Trust Action Committe o organizatie care isi are sediul in USA (gata.org).
Powell arata ca piata ‘aurului- hartie’ este rupta de realitate. Printre sursele sale, doua analize efectuate de Credit Agricol in 2006 si Redburn Partners in 2007. Aceste analize descriu un imens ‘balon’ care nu are la baza decat o cantitate infima de de aur si care este disponibila la schimb cu .. aurul-hartie. Cum s-a ajuns aici ??? Dupa Oliver Crottaz analist finaciar si posesor al unei averi considerabile, trei banci americane care reprezinta 60,57 % din contractul « short » pe aur, fac aceasta piata controlabila de catre un mic numar de actori. Vanzarea de aur-hartie este organizata de catre ETF ( fonduri negociabile de la Bursa). Un astfel de fond al bursei este Exchange Traded Fund (ETF) fiind un mod de plasare colectiva in valori mobiliare care sunt negociabile in bursa. O asemenea valoare este o replica a unui indice bursier care poate fi un indice de actiune, un indice obligatoriu sau un indice de materii prime. Infiintata la mijlocul deceniului ETF constituie unul dintre produsele financiare la moda care prin care actiunile sunt cumparate la pretul aurului. Cei mai mari zece ETF reprezinta azi teoretic aproape 1306 tone de aur, dupa ultimele cifre ale Companiei finaciare Edmond de Rothschild DGM Council ( martie2009). Primul dintre ele American SPDR Glod Trust sau GLD care are 1086 tonede metal, mai mult decat banca chinei care poseda 1050 tone.
ETF GLD publica in fiecare saptamana o lista cu aurul pe care il are in stoc in lume si dupa anumite analize au fost puse in evident multe anomalii. La 25 septembrie 2009 aceasta lista avea 1381 pagini. La 2 octombrie 2009 lista continea 208 pagini. La 9 octombrie 2009b ea diminuase , si continea 195 pagini iar la 14 octombrie 2009 revine la 855 pagini. Multe aberatii de acest fel ingrijoreaza de mai multi ani GATA (Gold Anti- Trust Action).Pentru a masura amploarea problemei ei au depus o cerere in aprilie 2008 in ceea ce priveste swap-urile de aur incepand din 1990 pana in prezent. Swap sau schimbul finaciar este un produs derivat financiar. Este vorba de un contract de schimb al fluxului finaciar intre doi parteneri care sunt in general bancile sau insititutii finaciare. Raspunsul de la Fed in august a indicat ca 137 de pagini ale documentului nu pot fi divulgate. La 17 sept 2009 guvernorul Rezevei federale Kevin M. Warsh raspunde :
http://www.gata.org/files/GATAFedResponse-09-17-2009.pdf (Cititi integral ….)
Deci piata aurului devine din ce in ce mai obscura. Banca de conturi internationala arata intr-unul din rapoartele sale din 2008 ca piata de derivate OTC a aurului este mai mare de sase ori decat este in realitate. State ca Dubai, Hong Kong, Germania incep sa se ingrijoreze si in 2009 isi cer aurul. Mai ingrijorator, fondul american Greenlight a transformat fondul sau de aur-hartie in aur fizic in iulie 2009. Dupa multi specialisti nu ar exsita mai mult de 2 milioane uncii de aur fizic pentru 29 milioane uncii de aur- hartie (virtuale) de unde perspectiva viitoare a unui krach gigantic.
Raspunsul la situatia actuala poate fi rezumat de un citat din Capitalul lui Marx : « aliajul si greutatea acestei monede sunt bine examinate, insa , spune-mi tu il ai in bursa ?? » Evenimentul major al ultimelor luni seamana si mai multa indoiala fiindca aurul fizic devine mai scump decat aurul- hartie. « Pretul aurului fizic depaseste pe cel al aurului din contractele la termen» afirma Simone Wapler analist si jurnalist specializat in valori industriale si materii prime in articolul sau « Aurul noul balon al Fed »
Mai grava inca este neincerederea pe piata aurului legata de suspiciuni in ce priveste calitatea lingourilor. Rob Kirby editorialist la Goldseek.com un vechi profesionist al pietei a afirmat in noiembrie anul trecut : « fie exista o cantiate mica de aur ca support pentru un volum spectaculos de mare de vanzari pe hartie, fie piata de la Londra este cel mai mare centru de spalare a lingouri false care a existat vreodata». Informatiile sunt pe blog.
http://news.goldseek.com/GoldSeek/1258049769.php
sau :
http://kirbyanalytics.com/index.html
Dupa opinia acestui diplomat in economie 640 000 bare de tunsten de 400 uncii au fost placate cu aur sub prima presedentie a lui Clinton si se gasesc la Fort Knox in timp ce alta parte a fost vanduta pe piata mondiala. In realitate USA este ruinata daca nu mai are aur. Dupa el 16 500 tone de lingouri false sunt imprastiate in lume. Informatie reala sau ….. brainwashing ?? « cunosc oameni care au copiile bonurilor de transport, de livrare, cu date….. » Economistul deocamdata, singurul, face legatura cu o ancheta judiciara care a ajuns in paginile presei in 2004. Stuart Smith, vice-resedinte principal al operatiunilor NY-MEX (New York Mercantile Exchange, primul loc pe piata de materii prime deci a metalelor pretioase) a fost subiectul unei anchete deschise de catre procurorul districtului Manhattan. Aceasta informative a fost dezvaluita de catre Jennifer Anderson de la New York Post la 2 februarie 2004. Insa nu a fost obtinuta nici o informatie in plus in legatura cu acuzatia si presa nu s-a mai interesat de afacere, ceea ce este contrar dreptului presei mai ales asupra unui subiect de o asemenea importanta. « Noi nu mai avem nici o informatie despre ceea ce i s-a putut intampla bietului Stuart Smith dupa ce birourile sale au fost devastate. Si-a luat concediu administrativ de la Nymex si de atunci nu mai avem nici un fel de noutati despre el » afirma Kirby.
Ori « Nymex este locul care in mod obligatoriu trebuie sa regaseasca numarul de serie al matritei si turnatoria de origine a fiecarui lingou de aur care nu a fost livrat fizic niciodata. Nymex trebuie sa pastreze aceste rapoarte care reprezinta o dovada a originii intregii cantitati de aur fizic de pe teritoriul Statelor Unite. De fapt aceste date pot sa dovedeasca ca cantitatea de aur care ‘trece’ prin turnatoriile americane nu provin din exploatarile miniere ale Statelor Unite , pentru ca aceste cantitati sunt fara indoiala mult mai importante decat productia miniera nationala »
Nymex ar putea ascunde secretul lingourilor false de tungsten ?? Daca ar fi mai coperativi ar fi usor de demonstrat ca la productia de aur a USA , adaugate importurile , corespunde cu cantitatile de lingouri produse. Tacerea lor insa lasa sa se gandeasca contrariul.
Este totusi ciudat de notat ca la doua luni dupa afacerea de la Nymex, banca Rothschild & Sons Ltd cu sediul la Londra, se retrage din comertul cu materii prime deci de aur.
Tungstenul cu simbolul W este un metal foarte tare si greu de culoare gri-alb. Densitatea aurului este de 19,3 si cea a tungstenului este de 19,10 deci foarte apropiata. El este foarte rezistent la coroziune, la acizi si la oxidare. Se adauga adesea in aliajele fierului pentru ai ridica duritatea si rezistenta. Este deasemeni de o suta de ori mai ieftin decat aurul. In concluzie poate fi metalul de substitutie posibil. Aurul este de trei ori mai bun conducator de electricitate decat tungstenul . Asa ca masuri electrice precise pot face cu usurinta diferenta intre un lingou de aur fals si un lingou de aur pur.
Mai exista un alt motiv de a crede ca lingourile de aur ar putea fi umplute cu tungsten. Utilizarea sa corespunde cu inceputul Gold Peak-ului , ( punctul culminant al productiei mondiale) care a inceput in 2000. United States Geologycal Survey din 2006 estimeaza ca 152 000 tone de aur au fost extrase din pamant de catre om de la inceputuri, si evalueaza la 90 000 tone cantitatea care ramane de exploatat. Desi explozia cererii de aur a fost in crestere, productia miniera a fost in scadere.
Acest Glod Peak corespunde exact cresterii brutale a tunstenului din 2002 in China, care este primul producator mondial de tungsten. Ea livreaza pietii o productie de + 80% , in timp ce aceasta nu progreseaza decat cu 4 % pe an dupa Roskill Consulting Group Ltd ( recunscut ca lider mondial in consultingul de metale) . Pentru ce atunci acesta productie de tungsten?
Un ‘peak’ poate ascunde un altul cum cel de la rezerva de aur a USA. Dupa Rob Kirby ( care arata ca numeroase lingouri false au fost gasite la Hong Kong cea mai mare parte a lor au putut fi fabricate in China ).
Mai exista o informatie tabu. Dupa Jay Taylor ( GATA), Robert Rubin al 70-lea secretar al Trezoreriei Statelor Unite, intre anii 1995 – 1999 in timpul administratiei Clinton a creat un cartel clandestin al aurului pentru mentinerea unui dolar puternic. Mari banci ca Goldman Sachs si JP Morgan Chase au imprumutat aur de la rezerva federala cu scopul de ai micsora pretul artificial ceea a fost profitabil pentru dolar. Toate aceste informatii puse una langa alta nu pot decat sa ingrijoreze si lasa sa se intrevada explozia « balonului de aur ». Este poate momentul ca nimeni sa nu se mai cedeze unor anunturi speculative asupra pretului aurului .
Dupa Gilles Bonafi.

4 mar. 2010

NOUA ORDINE MONDIALA A FINANTELOR

Ca urmare a summit-ului G 20 din 2009 s-au stabilit obiective referitoare la o noua moneda internationala care va inlocui dolarul american. La punctul 19 al comunicatului final al G 20 se precizeaza : Ne-am pus de acord sa sprijinim emiterea a 250 miliarde de dolari americani pentru Drept de Tiraj Special (DTS) care vor fi injectati in economia mondiala pentru a mari lichiditatile internationale. DTS este o « moneda » din hartie care este o sinteza a catorva monede de circulatie si care este emisa de Fondul Monetar International (FMI).
In felul acesta conducatorii participanti la G20, au decis intr-un mod concret o noua moneda mondiala care va fi in afara controlului oricarui guvern. Se asista astfel la crearea unui banci centrale mondiale. Acordu l Bretton Woods semnat in iulie 1944, care a dus la crearea Bancii mondiale si Fondului Monetar International, este discutabil. Dolarul american care a fost ridicat ani intregi la rangul de moneda de referinta va dispare lasand locul noii monede.
Este important de a analiza aceste « solutii » care au fost propuse in mijlocul crizei financiare internationale ; ideile nu sunt noi, ele fac parte de mult timp din arsenalul elitei politico-finaciare. Care sunt planurile care se ascund in spatele acestor “solutii” si care vor fi efectele asupra sistemului monetar international si asupra politicii economice mondiale in ansamblul ei ?
Un nou acord Bretton Woods.
La inceptul lui octombrie 2008 se anunta : «Saptamana aceasta bancherii din lumea intreaga se vor intalni la Washinton DC in cadrul unei conferinte FMI- Banca mondiala pentru a discuta despre actuala criza, insa marea problema cu care se vor confrunta este aceea , de a decide, daca este cazul sau nu, sa creeze un «jandarm » a economiei mondiale, pentru a se asigura ca crack-ul din 2008 nu se va mai repeta ». Deasemeni mai departe se spune : « toate organizatiile care au capacitatea de a supraveghea economia mondiala trebuie sa primeasca reprezentanti ai marilor tari formand astfel Natiunile Unite ale reglementarii economice». Cateva zile mai tarziu Primul ministru al Angliei, Gordon Brown declara : «pentru a pune la punct structura viitorului sistem de finante internationale trebuie sa avem un nou Bretton Woods » si « .Noi trebuie sa reformam astazi sistemul financiar international respectand niste principii asupra carora ne-am pus de acord : transparenta, integritate, o buna gestiune interioara si cooperare transfrontaliera. Pentru el era mai simplu de a reform FMI ca sa devina o «banca mondiala international » care sa controleze indeaproape sistemul finaciar si economic in lume. La 17 oct 2008, Gordon Brown confirma aceasta pozitie intr-un interviu acordat editorialului Washington Post declarand : « in saptamana aceasta conducatorii europei au propus principiile care stau la baza a ceea ce trebuie sa fie noul Bretton Woods : transparenta, un sistem bancar fiabil, responsabilitate, integritate si un nou guvern mondial. Noi ne-am pus de acord asupra faptului ca deciziile fondate pe aceste principii vor fi in masura sa eradicheze imprumuturile iresponsabile si adesea oculte, care sunt la baza problemelor nostre actuale. Pentru a parveni noi avem nevoie de un sistem transfrontalier de supraveghere a institutiilor financiare, si avem nevoie de principii comune de contabilitate si reglementari (….) Noi trebuie in final sa reinoim institutiile internationale pentru ca ele sa devina sisteme de alerta rapide pentru o economie mondiala ».
Aparitia monedelor regionale.
La 1 ianuarie 1999,Uniunea europeana a instaurat euro ca moneda regionala ; dupa care ea a inceput sa devina din ce in ce mai puternica. Insa nu este este singura moneda de acest gen in lume. In mai-iunie 2007 Foreign Affaire, revista americana al Consiliului Afacerilor externe publica un articol : « Sfarsitul monedei nationale » in care se discuta despre caracterul volatil al pietii monetare, avansand putin solutiile care erau propuse sa raspunda crizei monetare succesive. Autorul Been Steil punea intrebarea urmatoare : « Redarea suveranitatii pierdute guvernelor va pune capat instabilitatii finaciare ? ». La care el raspunde : »Este un diagnostic gresit si periculos. Calea buna nu este aceea de a reveni la o veche si mitica suveranitate monetara, cu guverne care controleaza dobanzile locale si nivele de schimb, ignorand cu zambetul pe buze restul lumii. Moneda nationala si piata internationala nu se amesteca pur si simplu : impreuna ele fac o ‘supa’ indigesta de crize monetare si de tensiunui geopolitice, creind astfel pretexte usoare pentru protectionism. Pentru o mondializare sanatoasa , tarile trebuie sa abandoneze nationalismul monetar , sa aboleasca monedele nedorite, care sunt cel mai adesea astazi cauza instabilitatii. Benn Steil urmeaza explicatia sa : « nationalismul monetar este incompatibil cu mondilizarea. A fost intodeauna cazul, chiar daca nu ne-am dat seama in anii ’70 cand guvernele au inregistrat monedele lor fara valoare. In masura in care dezvoltarea economica a devenit imposibila in afara unui proces de mondializare, tarile trebuie sa abandoneze nationalismul monetar. Guvernele trebuie sa inlocuiasca moneda nationala cu euro sau dolarul, si in cazul tarilor asiatice, trebuie sa se colaboreze pentru a se crea o noua moneda care sa fie compatibila cu zona geografica si economica. Dupa acest autor solutia este crearea unor monede regionale, iar raportul Bloomberg aminteste in octombrie 2008 : «Ewald Nowotny, membru al Consiliului bancii centraleeuropene, a avansat un system monetar tripolar care este pe punctual de a se forma in Asia, Europa si Statele Unite ».
Uniunea natiunilor sud-americane.
Uniunea natiunilor sud – americane (UNSUR) fondata la 23 mai 2008, grupeaza Argentina, Bolivia, Brazilia,Chili, Columbia, Ecuador,Guiana, Paraguai, Peru, Surinam, Uruguai si Venezulea. Sediul a fost fixat in Ecuador cu un viitor parlament in Bolivia, si banca in Venezuela. Obiectivul este clar; trebuie sa accelereze unitatea politica si economica in regiune. Saptamana urmatoare s-a anuntat ca presedintele brazilian Lula da Silva declara ca natiunile sud-americane cauta sa stabileasca o moneda comuna in cadrul unui efort de integrare regional consecutiv si crearea Uniunii natiunilor sud- americane, si astfel, “ vom avea o banca central si o moneda comuna”.
Consiliul de cooperare in Golf si moneda regionala
America de Sud nu este singura care va urma acest process de unificare. Inca din 2002 statele din Golful persic cautau informatii la Banca centrala europeana, informatii necesare crearii unei monede unice care sa fie moneda lor regionala. Vointa lor incepe sa prinda contur pentru ca in 2005 in cadrul Consiliului de cooperare din Golf,(CCG ) o organizatie economica regionala regrupeaza Bahreinul, Kuweitul, Oman, Arabia Saudita, Qatarul, si Emiratele arabe unite, anuntand intentia lor de a avea o moneda unica in 2010. Obiectivul lor era foarte clar: «pentru a fi eficace si uniti economic CCG, este tentant pentru marile intreprinderi decat pentru fiecare dintre economille locale , mai ales daca tinem seama de conditiile comerciale in sector ».Inspirandu-se dupa modelul european proiectul unei Banci centrale a prins contur ; o banca care va fi « independenta de guvernele tarilor membre ». Mai tarziu in martie 2009, guvernatorul Bancii centrale din Arabia Saudita anunta : «au fost nevoie de 45 de ani ca Uniunea europeana sa creeze o uniune monetara si finaciara, este inutil sa ne grabim pentru a crea o moneda unica ». Criza mondiala care s-a declarat in 2008 va conduce la o incetinire a creairii monedei din Golf pentru ca numeroase state sunt aliniate dolarului american.
Uniunea monatara asiatica.
In 1997 la Brookinng Institution , un celebru centru de studii nord-american s-a dezbatut posibilitatea unei uniuni monetare in Asia orientala in acesti termeni : « Intrebarea secolului XXI este daca se vor forma blocuri monetare in Asia orientala. Dolarul , yenul si moneda europeana sunt intr-o permanenta competitie, si astfel alte structuri economice modeste vor fi tentate sa sa se ralieze uneia dintre aceste trei monede . In acelasi timp aceasta raliere nu va fi posibila decat acompaniata de schimbari radicale intoate institutiile, comparabile acelora realizate in Europa. Schimbarea va solicita o cooperare internationala si pentru ca cooperarile sa fie eficiente vor fi necesare masuri care sa duca la unificarea monetara. Sprijinindu-se pe modelul european in mai 2005 China ,Japonia, Coreea de Sud, si zece tari membre ale ASEAN, marea organizatie economica asiatica, au cazut de acord pentru a stabili un fond monetar asiatic. Cateva luni mai tarziu, in august 2005, rezerva federala de la San Francisco, publica un raport prin care arata ca Asia orientala intruneste conditiile pentru a avea o uniune monetara. Totusi un punct foarte important diferentiaza constructia unei monede asiatice de modelul monetar european. In Europa uniunea amonetara a fost posibila pentru ca ea se inscrie intr-o logica a uniunii politice. Ori in Asia orientala diferentele sociale, istorice, culturale , sunt importante. O uniune implica delegatii, ceea ce tarile din zona nu sunt gata sa accepte. In perioada de criza raspunsul acestor tari ramane prea national. Pe scurt aceste tari trebuie sa procedeze asa cum a fost cazul in Europa : in prima faza , acorduri simple, relativ suple, parmitand semnarea unei stabilitati monetare, apoi sa stabilieasca acorduri ferme care vor avea ca obiectiv final crearea « dolarului » Asiei orientale. Crearea unei monede asiatice se va face cu o viteza diferita si urmand cai diferite.
Uniunea monetara africana
Cazul Africii este usor diferit.Se simte o dorinta de unificare atat politica cat si monetara, care se manifesta inca din 1991 prin tratatul de la Abruja in care se stipula crearea unei pieti africane. Mai tarziu au fost depasite inca doua etape prin crearea Uniunii africane in 2002 cu un total de 53 de tari membre, si Proiectul uniunii monetare al Comunitatii Africii de vest (CDEAO) care a fost fondat in, 1978 si care numara astazi 16 tari. Situatia a avansat bine lasand sa se creada ca este posibila crearea Banci centrale africane catre 2020 si a unei monede unice in 2028. Sediul viitoarea banci va fi la Abruja capitala Nigerului.
Uniunea monetara nord-americana
In 1999 Fraser Institute, un mare centru de studii publica un studiu asupra uniunii monetare in America de nord , incluzand trei tari de pe continent : Canada, Statele Unite, si Mexicul ; si o banca dupa modelul european care va avea drept obiectiv sa stabileasca preturile. Pentru Fraser suveranitatea nationala nu putea sa dureze la infinit. O dovada a caracterului volatil al suveranitatii o ofera Canada unde suveranitatea economica este subminata prin acorduri bilaterale incheiate mai ales cu Statele unite. Pe scurt, cu ghidarea altor intitute de cercetare economica este evident ca uniunea monetara nord –americana ,(NAMU) se va forma la fel ca in Europa si consecinta va fi crearea unei monede continentale « amero », care in final va duce la disparitia suveranitatii monetare a fiecareia dintre aceste tari. Totodata apar doua probleme. Daca cele trei tari care au semnat in 1992 acordul de liber-schimb nord-american (ALENA), relatiile cu continentul sud-american s-ar putea deteriora datorita sosirii la putere in Venezulea a presedintelui Hugo Chavez (1999), ale carui sentimente anti-americane si alter-mondialiste sunt foarte clare. Deasemeni ce se va intampla cu tratatele de liber-schimb semnate de Statele Unite si tari din America de Sud cum este Chili ? A doua problema tine de moneda de referinta. Daca in Mexic unde moneda este fiabila si vede cu ochi buni formarea noii uniuni monetare , Canada nu este gata si nu vede cu ochi buni ideia sa se alinieze la dolarul american, si deci sa isi varieze nivelul de dobanzi in functie de marele vecin. Criza din 2008, pare totusi sa conduca la ideia ca o noua moneda unica este mai confortabila, ideie reluata de ziarul Wall Street care in ianuarie 2009 sublinia ca « amero » este o solutie. Noua moneda nord-americana va imparti lumea in patru zone : Europa, America de Nord, Asia si Orientul mijlociu. Schema impartirii lumii in 4 zone geopolitice va antrena in mod logic miscari sociale importante si conflicte geopolitice.
Phenix-ul, moneda mondiala
In 1988, revista The Economist publica un artocol intitulat :«Pregatiti pentru Phenix »in care se spunea : «In 30 de ani Americanii, Japonezii, Europenii, si locuitori a numeroase tari bogate ( excluzand cele sarace) isi vor plati cumparaturile cu acceasi moneda . Preturile vor fi indicate (….) sa spunem … in phenix. » Pe un ton profetic articolul prevedea doua –trei catastrofe bursiere si finaciare pentru ca in 2018 sa se ajunga la impunerea unei monede unice. Paul Vockler fost guvernator al bancii federale afirma 12 ani mai tarziu : « la o piata unica , o moneda unica » Ideia a fost reluata pretutindeni : in Europa, America, inclusiv de catre FMI care publica un articol cu titlu elocvent : Iluzie sau destinatie ?? »
Beneficii enorme
James Tobin celebru ecomomist american a fost si el unul dintre avocatii monedei unice mondiale in care el vedea un remediu pentru dobanzile flotante. Argumentul sau a fosr reluat de catre Judy Shelton” expansiunea continua a comertului liber, integrarea pe piata finaciara si ridicarea indicelui de comert arata ca avem nevoie de un standard moneta o moneda valutara unica » Pentru ea prima etapa consta in crearea unor monede regionale . Ea pune in acelasi timp o intrebare cheie «daca procesul de evolutie al monedei va fi condus in mod inteligent sau va fi pur si simplu decis de evenimente ».
Robert A. Mundell ( premiul Nobel pt economie in 1999 si partizan al monedei unice declara ca « beneficiile unei asemenea creatii vor fi enorme. Preturile in toata lumea se vor stabili cu acceasi moneda si vor putea fi mentinute egale indiferent de care parte a lumii este vorba » ;
Un proces « amalgamat »
Totul pare sa fie compus de un sir de amalgam-uri succesive : Prima etapa consta in crearea unei monede si a bancii regionale care la randul lor printr-un nou amalgam vor forma moneda unica mondiala condusa de un singur organism bancar si finaciar. Intrebarea care se pune si care a fost ridicata de Judy Shelton este : care va fi autoritatea care va fi la carma acestei mutatii care pare inevitabila. Stabilirea unui guvern mondial pare ca ar fi singura solutie. Prin crearea unor monede regionale asistam la accelerearea proiectului crearii noii monede mondiale. Cateva zile inaintea reuniunii G20 din aprilie 2009, Rusia facea cunoscuta dorinta sa de a se naste o « noua supermoneda recunoscuta de toate comunitatile internationale, si China aceea de a crea « o moneda de rezerva internationala cu un nou sistem mondial controlat de FMI». La sfarsitul lunii martie economistii ONU propun o asemenea moneda, venind cu aceleasi argumente, despre stabilitatea pretului. Economic Times arata ca «chiar daca moneda nu va fi gata in viitorul imediat pentru a avea o moneda internationala totul este gata ca sa se evolueze catre acest tip de moneda ».
Inca cu zece ani in urma se puteau auzi voci care cereau crearea unei « rezerve federale » internationale inspirate de modelul american. Astazi inalti responsabili ai finantelor internationale ca Jeferey Garten care ocupa un inalt post in sfera politica si financiara spune ca tinand cont de evolutia modului financiar si economic « o banca centrala mondiala ar putea regla marile insitutii internationale finaciare cum ar fi Citigroup si Deutsche Bank, ale caror activitati se desfasoara in afara granitelor statelor. Criza din 2008 este un argument socant.
Cine va guverna ??
Moneda mondiala pare sa se paropie. Ramane acum problema guvernului mondial speratat de multi. Este clar ca intr-o zi acest guvern va veni insa ramane intrebarea, care va fi modelul de guvernare..
Ori istoria ne pun ela dispozitie numeroase exemple de deriva anti-democratica cand puterea de Stat trebuie sa se manifeste pe suprafete geografice mari. Dar o autoritate care se va intinde la ansambul planetei….. Exemplul european citat de mai multe ori a dovedit ca cu timpul si vointa unora , este posibil ca din tari care au fost rivale in trecut sa formeze un grup unitar, impartind aceleasi obiective politico-economice. Se poate estima ca acest procesus ar fi fost cu mult mai rapid daca el ar fi fost facut fara ca popoulatia sa fie consulatat prin vot. Si se desprinde o constatare : « guvernarea internationala are tendinta de a fi eficace numai cand este anti-democratica ».
Se poate confirma astfel riscul unei lunecari catre un sistem politic de tip autoritar «puterea capitalismului finaciar are ca tel pe termen lung, nimic mai putin decat crearea unui sistem mondial de control financiar capabil sa domine in acelasi timp sistemul politic al tarilor cat si economia lumii ». Acesta avertisment profetic a fost lansat inca de acum 40 de ani.
Mondializarea de maine ??
Confruntata cu aceasta problema este necesar ca intreaga lume sa lupte din toate fortele pentru a impiedica punerea in practica a acestor « solutii »care se indreapta catre o noua ordine mondiala, o ordine mondiala a popoarelor. Solutiile se vor baza pe sistemele locale intr-un mod in care populatia trebuie sa aiba un rol important in a decide viitorul si structura care va incadra sistemul economic si politic si in consecinta societatea lor. Recurgand la sistemele economice locale, care vor exista alaturi de cele ale unei miscari internationale de democratizare prin comunicare (pe care o permite internetul) noi avem in maini posibilitatea de a uni o mare diversitate de culturi si de societati asa cum umanitatea nu a cuncout niciodata. Raspunsul la acesta provocare se regaseste prin luarea in propriile maini a destinului omului, si nu print-o pozitie care da voie unei elite sa aiba putere asupra acestui destin. Fiecare om poseda capacitatea de a privi existenta sa cu ochi critic. Este timpul ca acum fiecare sa utilizeze aceasta capacitate sa se interogheze care-i este puterea si care-i este destinul sau : Cine suntem noi ? Unde mergem ? Catre ce ne-am putea indrepta ? Si cum sa o facem ? Elita care rapunde intrebarilor referioare la modializare se teme de ceea ce s-ar putea intampla daca lumea ar incepe sa-si puna intrebari de acest fel. Nu stiu care vor fi rapunsurile , dar stiu ca ele sunt in spiritul si sufletul fiecarui om ca ei au invins si vor invinge inca o data marile provocari ale umanitatii. Fara indoiala ca vor triumfa in fata unei noi ordini mondiale.

Dupa Andrew G. Marshall.
Center for Research on Globalization.
http://www.globalresearch.ca

3 mar. 2010

CADEREA DOLARULUI

In timp ce expertii in politica « machiaza » normele contabile, si minimalizeaza gravitatea situatiei, contextul social american tradeaza déjà un sistem falimentar.
Toti indicatorii sunt in rosu si moneda americana este in deriva.
Desi conducatorii sustinuti de media vorbesc de o revenire economica la nivel mondial , este foarte dificil sa se obtina informatii « negative » asupra situatiei in special asupra celei americane.
Cu toare ca numeroase surse si rapoarte oficiale aduc probe irefutabile ca Statele Unite, la fel ca si Titanicu , sunt pe cale sa se scufunde.
O situatie catastrofala rezumata de Alan Ruskin, analist sef al societatii financiare RBS Greenwich Capital care afirma «Noi asistam la caderea Romei »
Din nefericire pentru tot restul lumii sistemul monetar este bazat pe dolar.
Pentru a intelege cum s-a ajuns aici putina istorie este indispensabila. In iulie 1944 USA a impus lumii dolarul ca moneda de referinta, cu punerea la punct a unei « charte » monetare numita Bretton Woods. La vremea respectiva dolarul era convertibil in aur ( 35 dolari uncia).
Jacques Rueff un economist vizionar a declarat ceea ce ar putea fi pentru intrega lume « secretul unui deficit fara lacrimi ». Cu toate acestea dolarul a incetat sa fie convertibil in aur in 1971. Mai grav in 1973 el a devenit « flotant », spus cu alte cuvinte deconctat de toata realitatea economica. O grija permanenta pentru fiabilitatea sistemului care aducea avantaje Statelor Unite, dupa cum ilustreaza John Connally , secretarul trezoreriei in 1971” dolarul este moneda noastra, problemele sunt ale voastre”. Cu alte cuvinte : lumea este obligata sa cumpere dolari ca sa poata efectua schimburile internatioanale ( petrol, materii prime). Toate aceste au un pret care nu au facut decat sa aduca profit USA. Georges Pompidou care a lucrat la banca Rothschild intre 1954-1962 ( deci specialist in probleme monetare) a efectuat la epoca respective o buna analiza a situatiei pliindu-se in acelasi timp dorintelor Statelor Unite: “Nu putem avea un sistem monetar international fara paritate fixa”. Si cereasa pe tort asta nu a impiedicat abandonul sistemului de schimb fixat prin acordul de la Kinston semnat in ianuarie 1976. Prin urmare treptat suntem indrumati catre un « non- sistem monetar ».
Societati libere
Ideologia liberala a fost activ promovata de Milton Fridman. Acesta a aparat nivelul de schimb flotant inca din 1953 printr-o teza intitulata « The Case for Flexible Exchange Rates » El afirma ca trebuie lasata piata sa determine valoarea monedei nationale. Aceasta viziune anarhico-capitalista a economiei se difuzeaza pretutindeni in lume gratie scolii din Chicago, dar mai ales datorita Societatii Mont-Pelerin, o organizatie internationala alcatuita din economisti, intelectuali si oameni politici reuniti sa promoveze o piata libera si o « societate libera». Pentru Pascal Salin fost presedinte al acestei societati, economist si filozof « in perioada in care marxismul si interventionalismul sub controlul statului domina spiritele, Friedman a jucat un rol absolut de neinlocuit ». Astazi se pot masura consecintele: astfel un studiu recent al bancii modiale a aratat ca lumea a traversat nu mai putin de 176 de crize monetare incepand din 1976. Si totusi viata a continuat sa mearga inainte. Cum USA a putut sa mentina viabil acest sistem o perioada atata de lunga ? Thomas Friedman consilier special al secretarei de Stat Madeleine Albright in timpul admnistratiei Clinton , da expicatia “ Mana ascunsa care trage firele pietii are nevoie de un pumn ascuns pentru a fi eficace. Mc Donald’s nu putea fi prosper fara Mc Donnell Douglas… Si pumnul ascuns care asigura o lume propice dezvoltarii de tehnologii de la Silicon Valley , este armata, fortele aeriene , marina si « Marine Corps ».
Libertate sub control.
Karl Popper un alt aparator al ultra-liberalismului, care a participat la crearea societatii Mont –Pelerin este pe aceeasi lungime de unda : « libertatea daca este limitata duce la contrariu ; daca ea nu este protejata si restrictionata prin lege, libertatea conduce sigur catre asuprirea celui slab de catre cel tare». ( Karl Popper, La sociètè ouverte, cap XII, partea II). In fata vidului institutional, finantele au inceput sa preia conducerea , si valoarea fiecarei monede a fost determinata de catre piata prin aplicarea ideilor libertine ale lui Milton Friedman care a obtinut de altfel premiul Nobel pentru economie in 1976.
Direct in perete.
Pentru a intelege mai bine problemele puse de dolar in America, ar trebui mers la site-ul CFR ( Council of Foreign Relations), cel mai important ‘think tank’ American care are rolul de a analiza situatia politica mondiala si cea de consilier al guvernului Statelor Unite. Influienta sa este enorma si multi nu ezita sa afirme ca aceste cercuri conduc cu adevarat America. James D. Grant, membru al CFR, in discutia cu Paul Volcker ( director in consiliul de recontructie econominca ) si Lawrence Summers ( responsabil actual al consiliului economic al guvernului Obama ) la 23 mai 2007 au facut o expunere clara a situatiei : » dolarul se bazeaza pe incredere , noi emitem 850 miliarde de dolari in fiecare an… ». Suntem in mai 2007 si acesti experti nu au nimic de zis despre faptul ca dolarul se indreapta direct catre catastrofa.
Nimic nu merge
Stim care este urmarea : un munte de datorii care sustin USA , care poate fi comparata cu o taxa imperiala si care a lasat « sa circule de 1000 de ori mai multi bani decat activele de baza existente » dupa cum afirma Pierre Pascalon in studiul pentru IRIS ( Institutul de Relatii Internationale si Strategice) si mai adauga « este necesar un adevarat Bretton Woods II ». Astfel in patria dolarului nimic nu mai merge . La 18 martie 2009, ( ziua in care dolarul a murit ) pentru ca sa citez celebra fraza a analistilor de la banca Standard Chartered , banca centrala a USA a decis sa cumpere bonuri de Tezaur , ceea ce va face sa monetizeze datoriile. Intradevar FED confirma la 29 aprilie 2009 ca ea a primit 1 700 miliarde de dolari sau 12.5 din PIB titluri particulare si obligatiuni. Igor Panarin fost expert al USA la KGB, mai bate un cui declarand « dolarul nu mai este garantat cu nimic ». Pentru expertii seriosi sistemul monetar bazat pe dolar nu mai este viabil.
O noua moneda
Problema monedei care se afla in centrul acestei crize, si solutiile care vor fi gasite sunt de ordin monetar. Monedele nationale sunt in faza avansata de distrugere( dolarul, lira sterlina ) si noi monede continentale, virtuale in prima parte a timpului sunt pe care sa ia nastere : dolarul nord-american, acu- pentru Asia , sugar - pentru America de sud, arabo- lansat de Consiliul de Cooperare din Golf. La 6octombrie 2009 , ONU, a declarat ca trebuie « o moneda de rezerva cu adevarat mondiala, cum ar fi drepturile de tiraj speciale ale FMI ». Creat in 1966 de FMI, DTS-ul este in instrument de rezerva international ( completand rezervele oficiale ale tarilor membre)care permit « tiraje » de devize. DTS-urile sunt determinate in functie de valoarea celor patru monede : dolar, euro, yen, si livra sterlina. Acest sistem va fi provizoriu la fel cum ecu , moneda virtuala care s-a intransformat in euro. Vom avea in prima faza o moneda continentala care va deveni reala spre final, si regrupata in cadrul unei monede unice mondiale careia i s-au dat mai multe nume : global, phenix, terra.
Finante si riscuri sistemice
Pentru a intelege cum functioneaza economia mondiala trebuie stiut ca cinci mari banci americane ( JP Morgan, Chase, Goldman Sachs , Bank of America, Citibank, Well Fargo ) controleaza piata de produse derivate, care reprezinta in jur de patru ori PIB mondial, sau 200 000 miliarde de dolari. Nici un stat nu poate garanta o asemenea suma concentrata asupra unui numar foarte mic de’ actori’ si deci riscul sistemic este prezent. Aceasta informatie provine de la OCC, ( Office of the Comptroller of the Currency) care este un organism guvernamental de tutela a bancii americane. Este usor de inteles « greutatea « pe care o pot avea bancile care reprezinta de 13 ori PIB al USA.
Un produs derivat este un instrument finaciar a carui valoare fluctueaza in functie de evolutia nivelului de preturi ale unui produs numit «de baza » si care nu necesita nici un fel de investitie initiala neta sau cat de putin semnificativa , si a carui reglementare se va efectua la o anumita data in viitor. Ca sa fie inteles, aceste produse nu valoareaza mare lucru , sau chiar nimic in cazul unei crize economice majore. In plus este interesant de constat ca la 30 iunie 2008, OCC , (Office of the Comptroller of the Currency ) declara ca USA poseda 182 100 miliarde de dolari de produse derivate. Un an mai tarziu se vorbeste de reglarea finaciara- 20 0000 miliarde de dolari au fost emisi ceea ce reprezinta 1,5 din PIB-ul USA. Se vede clar si se intelege cauza pentru care bursa merge mai bine. Insa aceste produse derivate sau « toxice » adevarate « metastaze » dupa antropologul si sociologul Paul Jorion, sunt «arme de distrugere in masa » dupa afirmatia lui Warren Buffet, care prin efectul domino distrug economia mondiala.
« Skimming » sistematic
Pentru a masca pierderile lor si pentru a continua crearea de produse «toxice» , bancile au inceput sa faca presiuni asupra guvernului american. Aceasta presiune constanta a inceput sa se manifeste dupa abrogarea la 12 noiembrie 1999 a legii Glass- Steagall care interzicea bancilor de depozit sa devina banci de investitii. Aceasta lege aprobata in 1933 dupa criza din 1929, avea rolul sa previna orice risc sistematic. Mai grav sub administratia Bush, SEC ( autoritatea pietelor ) efectivul de 147 de persoane a fost redus pana la 1 (unu ) care lucreaza la sectiunea CDS ( credit default swaps). Este incredibil dar adevarat . Aceasta informatie a fost data de Petr Welsh reprezentant din Vermont la Congres. Ulterior acceasi informatie a fost intarita de Lynn Turner contabil se la SEC, deci o persoana de incredere care declara : « cred ca o machiere sistematica - numiti asta cum vreti –printre functionarii , a avut loc in aceasta administratie cu scopul de a reduce capacitatea sa de control. Pentru a « masca » problemele, la 2 aprilie 2009 in plin G 20, USA a modificat normele lor contabile ceea ce a permis, dupa Robet Willens un fost director la Lehman Brothers Holdings Inc. amelioarea bilantului bancilor cu 20%. Un adevarat miracol a avut loc, si care a autorizat din pacate intreperinderile financiare sa fixeze ele insile preturile produselor lor ( pentru care ele nu au cumparatori). Toate astea sub constrangere si amenintare. Arthur Levitt, fost presedinte la SEC explica : « ce ma deranjeaza mai mult apropos de initiativa de la FASB ( organism care fixeaza regulile in materie de contabilitate, la originea noii reglementari) este ca ea pare sa rezulte din amenintari nedemne la adresa membrilor Congresului care sunt indarorati reprezentantilor de intreprinderi ».
In Eurpa, Christine Lagarde care éste ministrul economiei in Franta indica « ar trebui ca toata lumea sa fie pe picior de egalitate » cu alte cuvinte ca toata lumea sa beneficieze de aceleasi norme contabile. In veselia generala ministri europeni de finante care s-au reunit la Praga « au cerut IASB Biroul de standarde contabile internationale sa colaboreze direct cu FASB ( american) pentru gasirea unei solutii la problema. Astfel fiecare tara va avea dreeptul sa-si « regleze » contabilitatea. Paul Krugman (premiul Nobel pentru economie) rezuma printr-o fraza laconica : « am impresia ca administratia nu cauta decat sa castige timp in loc sa admita realitatea pierderilor acoperite de banci, in loc sa faca tot posibilul pentru a curata mizeria asta » . Inca ceva destabilizant : 18,6% din sumele alocate ( de contribuabilii americani) in cadrul TARP (Troubled Asset Relief Program for Wall Street ) sau 36,2 miliarde dolari au fost folositi pentru a plati bonus-uri acelora care sunt responsabili crtizei. Se demonstreaza astfel pana unde finantele controlate de guvernul american pot sa-si permita in termeni de privatizare, de profituri sociale si de pierderi. Goldman Sachs bate toate recordurile varsand 40% din suma alocata ca ajutor ceea ce reprezinta un record. Intr-un articol din New York Post, Terry Kenan da o ideie despre modul in care functioneaza finantele: “ ceea ce este rau pentru America este bun pentru Goldman Sachs ». Aceste banci aflate in mari dificultati, pentru a continua sa acumuleze, au trecut la 29, 99 % nivelul anual de dobanda pe cartile de credit VISA si , dupa Karl Dillinger, pun in pericol peste 330 milioane de clienti ( intreprinderi si particulari). Krakh-ul cartilor de credit va fi la fel de colosal si a inceput deja.
Puzzel bugetar .
In fata acestei piramide de probleme , pentru a asigura cotidianul si mai ales pentru evitarea haosului , USA, se indatoreaza in mod exponential , ilustrat extraordinar de bine in graficele lui Maket Ticker, si care dovedeste ca USA este ruinata, si ce este mai sumbru va fi in viitor. Guvernul federal va trebui sa-si ajute statele din care cea mai mare parte sunt la limita falimentului ( 46 sunt in imposiblitate de a face platile – California de exemplu). Centrul de analize economice LEAP/E2020 evalueaza la 10 000 miliarde de dolari « activele fantoma »ale bancilor si guvernul SUA va trebuie sa stearga cu buretele datoria lor. In 2008, BIP-ul Statelor Unite se situa la 14 000 miliarde de dolari. Daca se aduna ansambulul cheltuilelile suplimentare care vor trebuie sa fie efectuate,ne gasim foarte departe de sumele necesare care se vor apropia de 5 000 miliarde dolari cheltuieli suplimentare, folosite de stat sa poata functiona, estimeaza economistul Nouriel Roubini. Bugetul Statelor Unite va deveni in 2010 un puzzel pentru ca intrarile fiscale sunt la pamant : -90% (minus) retetele fiscale pe intreprinderi . In 2011 impasul va fi total. Datoria va exploda si o data cu ea dolarul. La 16 noiembrie datoria publica a Statelor Unite se ridica la 12031,30 miliarde de dolari.
Obama nu reprezinta un miracol
Cei care credeau ca Obama va schimba lucrurile vor fi fara indoiala deceptionati. Problema bancilor provine din imposibilitatea americanilor de asi rambursa creditele. In loc sa solutioneze problemele de la radacina, Obama continua sa alimenteze sistemul finaciar care prezinta « scurgeri » in continuare, caci nu poti pune apa intr-un butoi fara sa pui cepul. Totul lasa sa se intrevada ca dolarul nu va putea trece acesta proba. Cifrele urmatoare sunt edificatoare : 1€ = 1,5 $ in noiembrie 2009, pe cand in 2002, 1€ = 0,9 $. Situatia in USA este atat de grava incat Wegelin & Co, cea mai mare banca suedeza fondata in 1741 a cerut clientilor sai, sa se retraga de pe piata americana printr-un document intitulat « Adio America ». Fara sa fie consultati si nici informati numerosi cetatieni ai acestori tari, risca sa nu poata accepta situatia si sunt de prevazut numeroase revolte. Igor Panarin, specialistul care formeaza viitorii diplomatii rusi, afirma inca de pe acum un an asupra posibilitatii unui razboi civil in America. LEAP/E2020 grupul de analiza economica europeana a reluat acceasi ideie. Pentru Panarin razboiul civil va incepe in toamna lui 2009,sau cel tarziu in luna iunie a lui 2010. America se va diviza in sase blocuri. Serghei Rugov directorul Institutului de studii americane si canadiene crede ca acest scenariu este probabil. Aceasta pista este credibila pana si in randurile armatei americane. Nathan Freier profesor la US Army War College, principala institutie de formare a viitorilor ofiteri, consilier si expert politic de analiza si securitate a primit un raport care pune accentul pe riscul unui razboi civil in USA (pag 31,32,33 a raportului din 2008). Mai mult ca o anecdota la 13 mai 2008, Chuck Norris actor american de renume mondial a organizat o intalnire cu delegatii sutelor de grupe de armata texane, pentru a discuta de o eventula secesiune in Texas. In fata unor riscuri ridicate de un eventual razboi civil FEMA a repatriat un batalion din armata US din Iraq pentru a fi folosit pe solul american.
Noua ordine mondiala
Catastrofa economica in curs este propice pentru a accelera planul de formare a faimoasei NAU ( North American Union) prin care Mexicul, Canada, si America sa se uneasca intr-un stat, etapa esentiala noii ordini mondiale.Insa care va fi pretul ??
Immanuel Wallerstern , cercetator in departamentul de sociologie a Universitatii Yale, ex-presedinte a Asociatei internationale de sociologie ( care nu este un anarhist periculos)a declarat pentru LeMonde la 11 octombrie 2008 :
In asteptare consecintele politice ale crizei actuale vor fi enorme, in masura in care conducatorii sistemului vor cauta sa gaseasca vinovatii de scufundarea hegemoniei lor. Cred ca jumatate din populatia americana nu va accepta ceea ce se intampla. Conflictele interne se vor mari in Statele Unite care este pe cale sa devina cea mai instabila politic dintre toate tarile lumii. Si nu uitati ca noi americanii suntem toti inarmati……
Note : MCDonell Douglas a furnizat timp de 30 de ani avione pentru US Navy si US Air Force, inainte sa fie preluate de Boing in 1997.Sursa: Thomas Friedman, The Lexus and the Olive Tree: Understanding Globalization , Farrar, Strauss and Giroux, New York, 1999, pag 373 .
www.cfr.org/publication/13468/bretton_woods_ii.html
www.federalreserve.gov/newsevents/press/monetary/20090429a.htm
Bloomberg - 29 mai 2009.
www.mondialisation.ca/index
www.strategicstudiesinstitute.army.mil/pdffiles/pub890.pdf
( dupa Nexus magazine)