7 iul. 2012

CADEREA DOLARULUI

In timp ce expertii in politica « machiaza » normele contabile, si minimalizeaza gravitatea situatiei, contextul social american tradeaza déjà un sistem falimentar.
Toti indicatorii sunt in rosu si moneda americana este in deriva.
Desi conducatorii sustinuti de media vorbesc de o revenire economica la nivel mondial , este foarte dificil sa se obtina informatii « negative » asupra situatiei in special asupra celei americane.
Cu toare ca numeroase surse si rapoarte oficiale aduc probe irefutabile ca Statele Unite, la fel ca si Titanicu , sunt pe cale sa se scufunde.
O situatie catastrofala rezumata de Alan Ruskin, analist sef al societatii financiare RBS Greenwich Capital care afirma «Noi asistam la caderea Romei »
Din nefericire pentru tot restul lumii sistemul monetar este bazat pe dolar.
Pentru a intelege cum s-a ajuns aici putina istorie este indispensabila. In iulie 1944 USA a impus lumii dolarul ca moneda de referinta, cu punerea la punct a unei « charte » monetare numita Bretton Woods. La vremea respectiva dolarul era convertibil in aur ( 35 dolari uncia).
Jacques Rueff un economist vizionar a declarat ceea ce ar putea fi pentru intrega lume « secretul unui deficit fara lacrimi ». Cu toate acestea dolarul a incetat sa fie convertibil in aur in 1971. Mai grav in 1973 el a devenit « flotant », spus cu alte cuvinte deconctat de toata realitatea economica. O grija permanenta pentru fiabilitatea sistemului care aducea avantaje Statelor Unite, dupa cum ilustreaza John Connally , secretarul trezoreriei in 1971” dolarul este moneda noastra, problemele sunt ale voastre”. Cu alte cuvinte : lumea este obligata sa cumpere dolari ca sa poata efectua schimburile internatioanale ( petrol, materii prime). Toate aceste au un pret care nu au facut decat sa aduca profit USA. Georges Pompidou care a lucrat la banca Rothschild intre 1954-1962 ( deci specialist in probleme monetare) a efectuat la epoca respective o buna analiza a situatiei pliindu-se in acelasi timp dorintelor Statelor Unite: “Nu putem avea un sistem monetar international fara paritate fixa”. Si cereasa pe tort asta nu a impiedicat abandonul sistemului de schimb fixat prin acordul de la Kinston semnat in ianuarie 1976. Prin urmare treptat suntem indrumati catre un « non- sistem monetar ».
Societati libere
Ideologia liberala a fost activ promovata de Milton Fridman. Acesta a aparat nivelul de schimb flotant inca din 1953 printr-o teza intitulata « The Case for Flexible Exchange Rates » El afirma ca trebuie lasata piata sa determine valoarea monedei nationale. Aceasta viziune anarhico-capitalista a economiei se difuzeaza pretutindeni in lume gratie scolii din Chicago, dar mai ales datorita Societatii Mont-Pelerin, o organizatie internationala alcatuita din economisti, intelectuali si oameni politici reuniti sa promoveze o piata libera si o « societate libera». Pentru Pascal Salin fost presedinte al acestei societati, economist si filozof « in perioada in care marxismul si interventionalismul sub controlul statului domina spiritele, Friedman a jucat un rol absolut de neinlocuit ». Astazi se pot masura consecintele: astfel un studiu recent al bancii modiale a aratat ca lumea a traversat nu mai putin de 176 de crize monetare incepand din 1976. Si totusi viata a continuat sa mearga inainte. Cum USA a putut sa mentina viabil acest sistem o perioada atata de lunga ? Thomas Friedman consilier special al secretarei de Stat Madeleine Albright in timpul admnistratiei Clinton , da expicatia “ Mana ascunsa care trage firele pietii are nevoie de un pumn ascuns pentru a fi eficace. Mc Donald’s nu putea fi prosper fara Mc Donnell Douglas… Si pumnul ascuns care asigura o lume propice dezvoltarii de tehnologii de la Silicon Valley , este armata, fortele aeriene , marina si « Marine Corps ».
Libertate sub control.
Karl Popper un alt aparator al ultra-liberalismului, care a participat la crearea societatii Mont –Pelerin este pe aceeasi lungime de unda : « libertatea daca este limitata duce la contrariu ; daca ea nu este protejata si restrictionata prin lege, libertatea conduce sigur catre asuprirea celui slab de catre cel tare». ( Karl Popper, La sociètè ouverte, cap XII, partea II). In fata vidului institutional, finantele au inceput sa preia conducerea , si valoarea fiecarei monede a fost determinata de catre piata prin aplicarea ideilor libertine ale lui Milton Friedman care a obtinut de altfel premiul Nobel pentru economie in 1976.
Direct in perete.
Pentru a intelege mai bine problemele puse de dolar in America, ar trebui mers la site-ul CFR ( Council of Foreign Relations), cel mai important ‘think tank’ American care are rolul de a analiza situatia politica mondiala si cea de consilier al guvernului Statelor Unite. Influienta sa este enorma si multi nu ezita sa afirme ca aceste cercuri conduc cu adevarat America. James D. Grant, membru al CFR, in discutia cu Paul Volcker ( director in consiliul de recontructie econominca ) si Lawrence Summers ( responsabil actual al consiliului economic al guvernului Obama ) la 23 mai 2007 au facut o expunere clara a situatiei : » dolarul se bazeaza pe incredere , noi emitem 850 miliarde de dolari in fiecare an… ». Suntem in mai 2007 si acesti experti nu au nimic de zis despre faptul ca dolarul se indreapta direct catre catastrofa.
Nimic nu merge
Stim care este urmarea : un munte de datorii care sustin USA , care poate fi comparata cu o taxa imperiala si care a lasat « sa circule de 1000 de ori mai multi bani decat activele de baza existente » dupa cum afirma Pierre Pascalon in studiul pentru IRIS ( Institutul de Relatii Internationale si Strategice) si mai adauga « este necesar un adevarat Bretton Woods II ». Astfel in patria dolarului nimic nu mai merge . La 18 martie 2009, ( ziua in care dolarul a murit ) pentru ca sa citez celebra fraza a analistilor de la banca Standard Chartered , banca centrala a USA a decis sa cumpere bonuri de Tezaur , ceea ce va face sa monetizeze datoriile. Intradevar FED confirma la 29 aprilie 2009 ca ea a primit 1 700 miliarde de dolari sau 12.5 din PIB titluri particulare si obligatiuni. Igor Panarin fost expert al USA la KGB, mai bate un cui declarand « dolarul nu mai este garantat cu nimic ». Pentru expertii seriosi sistemul monetar bazat pe dolar nu mai este viabil.
O noua moneda
Problema monedei care se afla in centrul acestei crize, si solutiile care vor fi gasite sunt de ordin monetar. Monedele nationale sunt in faza avansata de distrugere( dolarul, lira sterlina ) si noi monede continentale, virtuale in prima parte a timpului sunt pe care sa ia nastere : dolarul nord-american, acu- pentru Asia , sugar - pentru America de sud, arabo- lansat de Consiliul de Cooperare din Golf. La 6octombrie 2009 , ONU, a declarat ca trebuie « o moneda de rezerva cu adevarat mondiala, cum ar fi drepturile de tiraj speciale ale FMI ». Creat in 1966 de FMI, DTS-ul este in instrument de rezerva international ( completand rezervele oficiale ale tarilor membre)care permit « tiraje » de devize. DTS-urile sunt determinate in functie de valoarea celor patru monede : dolar, euro, yen, si livra sterlina. Acest sistem va fi provizoriu la fel cum ecu , moneda virtuala care s-a intransformat in euro. Vom avea in prima faza o moneda continentala care va deveni reala spre final, si regrupata in cadrul unei monede unice mondiale careia i s-au dat mai multe nume : global, phenix, terra.
Finante si riscuri sistemice
Pentru a intelege cum functioneaza economia mondiala trebuie stiut ca cinci mari banci americane ( JP Morgan, Chase, Goldman Sachs , Bank of America, Citibank, Well Fargo ) controleaza piata de produse derivate, care reprezinta in jur de patru ori PIB mondial, sau 200 000 miliarde de dolari. Nici un stat nu poate garanta o asemenea suma concentrata asupra unui numar foarte mic de’ actori’ si deci riscul sistemic este prezent. Aceasta informatie provine de la OCC, ( Office of the Comptroller of the Currency) care este un organism guvernamental de tutela a bancii americane. Este usor de inteles « greutatea « pe care o pot avea bancile care reprezinta de 13 ori PIB al USA.
Un produs derivat este un instrument finaciar a carui valoare fluctueaza in functie de evolutia nivelului de preturi ale unui produs numit «de baza » si care nu necesita nici un fel de investitie initiala neta sau cat de putin semnificativa , si a carui reglementare se va efectua la o anumita data in viitor. Ca sa fie inteles, aceste produse nu valoareaza mare lucru , sau chiar nimic in cazul unei crize economice majore. In plus este interesant de constat ca la 30 iunie 2008, OCC , (Office of the Comptroller of the Currency ) declara ca USA poseda 182 100 miliarde de dolari de produse derivate. Un an mai tarziu se vorbeste de reglarea finaciara- 20 0000 miliarde de dolari au fost emisi ceea ce reprezinta 1,5 din PIB-ul USA. Se vede clar si se intelege cauza pentru care bursa merge mai bine. Insa aceste produse derivate sau « toxice » adevarate « metastaze » dupa antropologul si sociologul Paul Jorion, sunt «arme de distrugere in masa » dupa afirmatia lui Warren Buffet, care prin efectul domino distrug economia mondiala.
« Skimming » sistematic
Pentru a masca pierderile lor si pentru a continua crearea de produse «toxice» , bancile au inceput sa faca presiuni asupra guvernului american. Aceasta presiune constanta a inceput sa se manifeste dupa abrogarea la 12 noiembrie 1999 a legii Glass- Steagall care interzicea bancilor de depozit sa devina banci de investitii. Aceasta lege aprobata in 1933 dupa criza din 1929, avea rolul sa previna orice risc sistematic. Mai grav sub administratia Bush, SEC ( autoritatea pietelor ) efectivul de 147 de persoane a fost redus pana la 1 (unu ) care lucreaza la sectiunea CDS ( credit default swaps). Este incredibil dar adevarat . Aceasta informatie a fost data de Petr Welsh reprezentant din Vermont la Congres. Ulterior acceasi informatie a fost intarita de Lynn Turner contabil se la SEC, deci o persoana de incredere care declara : « cred ca o machiere sistematica - numiti asta cum vreti –printre functionarii , a avut loc in aceasta administratie cu scopul de a reduce capacitatea sa de control. Pentru a « masca » problemele, la 2 aprilie 2009 in plin G 20, USA a modificat normele lor contabile ceea ce a permis, dupa Robet Willens un fost director la Lehman Brothers Holdings Inc. amelioarea bilantului bancilor cu 20%. Un adevarat miracol a avut loc, si care a autorizat din pacate intreperinderile financiare sa fixeze ele insile preturile produselor lor ( pentru care ele nu au cumparatori). Toate astea sub constrangere si amenintare. Arthur Levitt, fost presedinte la SEC explica : « ce ma deranjeaza mai mult apropos de initiativa de la FASB ( organism care fixeaza regulile in materie de contabilitate, la originea noii reglementari) este ca ea pare sa rezulte din amenintari nedemne la adresa membrilor Congresului care sunt indarorati reprezentantilor de intreprinderi ».
In Eurpa, Christine Lagarde care éste ministrul economiei in Franta indica « ar trebui ca toata lumea sa fie pe picior de egalitate » cu alte cuvinte ca toata lumea sa beneficieze de aceleasi norme contabile. In veselia generala ministri europeni de finante care s-au reunit la Praga « au cerut IASB Biroul de standarde contabile internationale sa colaboreze direct cu FASB ( american) pentru gasirea unei solutii la problema. Astfel fiecare tara va avea dreeptul sa-si « regleze » contabilitatea. Paul Krugman (premiul Nobel pentru economie) rezuma printr-o fraza laconica : « am impresia ca administratia nu cauta decat sa castige timp in loc sa admita realitatea pierderilor acoperite de banci, in loc sa faca tot posibilul pentru a curata mizeria asta » . Inca ceva destabilizant : 18,6% din sumele alocate ( de contribuabilii americani) in cadrul TARP (Troubled Asset Relief Program for Wall Street ) sau 36,2 miliarde dolari au fost folositi pentru a plati bonus-uri acelora care sunt responsabili crtizei. Se demonstreaza astfel pana unde finantele controlate de guvernul american pot sa-si permita in termeni de privatizare, de profituri sociale si de pierderi. Goldman Sachs bate toate recordurile varsand 40% din suma alocata ca ajutor ceea ce reprezinta un record. Intr-un articol din New York Post, Terry Kenan da o ideie despre modul in care functioneaza finantele: “ ceea ce este rau pentru America este bun pentru Goldman Sachs ». Aceste banci aflate in mari dificultati, pentru a continua sa acumuleze, au trecut la 29, 99 % nivelul anual de dobanda pe cartile de credit VISA si , dupa Karl Dillinger, pun in pericol peste 330 milioane de clienti ( intreprinderi si particulari). Krakh-ul cartilor de credit va fi la fel de colosal si a inceput deja.
Puzzel bugetar .
In fata acestei piramide de probleme , pentru a asigura cotidianul si mai ales pentru evitarea haosului , USA, se indatoreaza in mod exponential , ilustrat extraordinar de bine in graficele lui Maket Ticker, si care dovedeste ca USA este ruinata, si ce este mai sumbru va fi in viitor. Guvernul federal va trebui sa-si ajute statele din care cea mai mare parte sunt la limita falimentului ( 46 sunt in imposiblitate de a face platile – California de exemplu). Centrul de analize economice LEAP/E2020 evalueaza la 10 000 miliarde de dolari « activele fantoma »ale bancilor si guvernul SUA va trebuie sa stearga cu buretele datoria lor. In 2008, BIP-ul Statelor Unite se situa la 14 000 miliarde de dolari. Daca se aduna ansambulul cheltuilelile suplimentare care vor trebuie sa fie efectuate,ne gasim foarte departe de sumele necesare care se vor apropia de 5 000 miliarde dolari cheltuieli suplimentare, folosite de stat sa poata functiona, estimeaza economistul Nouriel Roubini. Bugetul Statelor Unite va deveni in 2010 un puzzel pentru ca intrarile fiscale sunt la pamant : -90% (minus) retetele fiscale pe intreprinderi . In 2011 impasul va fi total. Datoria va exploda si o data cu ea dolarul. La 16 noiembrie datoria publica a Statelor Unite se ridica la 12031,30 miliarde de dolari.
Obama nu reprezinta un miracol
Cei care credeau ca Obama va schimba lucrurile vor fi fara indoiala deceptionati. Problema bancilor provine din imposibilitatea americanilor de asi rambursa creditele. In loc sa solutioneze problemele de la radacina, Obama continua sa alimenteze sistemul finaciar care prezinta « scurgeri » in continuare, caci nu poti pune apa intr-un butoi fara sa pui cepul. Totul lasa sa se intrevada ca dolarul nu va putea trece acesta proba. Cifrele urmatoare sunt edificatoare : 1€ = 1,5 $ in noiembrie 2009, pe cand in 2002, 1€ = 0,9 $. Situatia in USA este atat de grava incat Wegelin & Co, cea mai mare banca suedeza fondata in 1741 a cerut clientilor sai, sa se retraga de pe piata americana printr-un document intitulat « Adio America ». Fara sa fie consultati si nici informati numerosi cetatieni ai acestori tari, risca sa nu poata accepta situatia si sunt de prevazut numeroase revolte. Igor Panarin, specialistul care formeaza viitorii diplomatii rusi, afirma inca de pe acum un an asupra posibilitatii unui razboi civil in America. LEAP/E2020 grupul de analiza economica europeana a reluat acceasi ideie. Pentru Panarin razboiul civil va incepe in toamna lui 2009,sau cel tarziu in luna iunie a lui 2010. America se va diviza in sase blocuri. Serghei Rugov directorul Institutului de studii americane si canadiene crede ca acest scenariu este probabil. Aceasta pista este credibila pana si in randurile armatei americane. Nathan Freier profesor la US Army War College, principala institutie de formare a viitorilor ofiteri, consilier si expert politic de analiza si securitate a primit un raport care pune accentul pe riscul unui razboi civil in USA (pag 31,32,33 a raportului din 2008). Mai mult ca o anecdota la 13 mai 2008, Chuck Norris actor american de renume mondial a organizat o intalnire cu delegatii sutelor de grupe de armata texane, pentru a discuta de o eventula secesiune in Texas. In fata unor riscuri ridicate de un eventual razboi civil FEMA a repatriat un batalion din armata US din Iraq pentru a fi folosit pe solul american.
Noua ordine mondiala
Catastrofa economica in curs este propice pentru a accelera planul de formare a faimoasei NAU ( North American Union) prin care Mexicul, Canada, si America sa se uneasca intr-un stat, etapa esentiala noii ordini mondiale.Insa care va fi pretul ??
Immanuel Wallerstern , cercetator in departamentul de sociologie a Universitatii Yale, ex-presedinte a Asociatei internationale de sociologie ( care nu este un anarhist periculos)a declarat pentru LeMonde la 11 octombrie 2008 :
In asteptare consecintele politice ale crizei actuale vor fi enorme, in masura in care conducatorii sistemului vor cauta sa gaseasca vinovatii de scufundarea hegemoniei lor. Cred ca jumatate din populatia americana nu va accepta ceea ce se intampla. Conflictele interne se vor mari in Statele Unite care este pe cale sa devina cea mai instabila politic dintre toate tarile lumii. Si nu uitati ca noi americanii suntem toti inarmati……
Note : MCDonell Douglas a furnizat timp de 30 de ani avione pentru US Navy si US Air Force, inainte sa fie preluate de Boing in 1997.Sursa: Thomas Friedman, The Lexus and the Olive Tree: Understanding Globalization , Farrar, Strauss and Giroux, New York, 1999, pag 373 .
www.cfr.org/publication/13468/bretton_woods_ii.html
www.federalreserve.gov/newsevents/press/monetary/20090429a.htm
Bloomberg - 29 mai 2009.
www.mondialisation.ca/index
www.strategicstudiesinstitute.army.mil/pdffiles/pub890.pdf
( dupa Nexus magazine)